Agile recruitment met video

By Esther Jonker | Video en recruitment

aug 27
agile recruitment met video

Agile recruitment is niet meer weg te denken. Waar vroeger Agile (en lean en scrum) woorden waren uit über-hippe ICT-bedrijven, is deze manier van werken nu ook doorgedrongen tot de andere bedrijven en ondernemingen. Banken, zoals ABN Amro, maar ook bedrijven als Boskalis en KPN stappen over naar een agile manier werken. En dus van personeelswerving. Video's zijn een perfecte manier om kandidaten te werven. En ook nog eens Agile! Wat en hoe? Dat leggen we uit in deze blog en video over Agile recruitment met video.

De tekst gaat verder onder de video. 

Wat betekent Agile recruitment voor jou?

Agile werken is een nieuwe manier van werken. Het is niet ingewikkeld, maar vraagt wel veel van de medewerkers. De organisatie wordt door deze manier wendbaar en beter aanpasbaar aan de vragen van de markt (zie kader). En een organisatie die beter aansluit op de veranderende behoeftes van kandidaten en medewerkers. Maar wat betekent dat nu precies voor jouw HR-afdeling?

Een van de onderdelen binnen Agile recruitment is de vacature. Voorheen werd er een tekst geschreven, mooie foto erbij gezet en de sollicitaties kwamen binnen. Zo werkt het niet meer. 

Kandidaten verwachten meer. Ze stappen niet zomaar over naar een ander bedrijf vanwege een bepaald salaris, of een geschreven functieprofiel. Men wil zien hoe een bedrijf werkt, wie zijn de collega’s, wat zijn de verwachtingen, hoe zit de bedrijfscultuur in elkaar? 

En daar komt videomarketing om de hoek kijken. Een video is een agile manier, die aansluit op de verwachtingen van de kandidaat. Een vacaturevideo inzetten lijkt een kostbaar en langdurig proces, en dat lijkt niet te matchen met de agile manier van werken. Gelukkig is een video al lang niet meer ingewikkeld om te maken. De technieken zijn zo ontwikkeld, dat het maken en optimaliseren van een kwalitatief hoogwaardige video in een kort tijdsbestek mogelijk is. 

Wat is agile recruitment?

Agile werken betekent continu in ontwikkeling te zijn. Niet stilstaan, maar meebewegen met de marktvraag. Het gaat erom dat je continu in verandering bent en steeds kijkt wat wel of wat niet werkt. Heel eenvoudig gezegd draait het om communicatie, feedback en aanpassingen. Doordat dit in een proces gegoten wordt, wordt dit steeds herhaald, en wordt de recruitment steeds beter en efficiënter. Doordat er ook ruimte is voor feedback en optimalisatie komt er ook een veel betere match tussen kandidaat en werkgever. Hierdoor wordt er minder stof opgegooid, maar juist gericht geworven. Zonder dat dat meer tijd of geld kost!

Video aangepast aan de mindset van de kandidaat

Bovendien zijn de beelden eenvoudig aan te passen (hermonteren), waardoor er snel geschakeld wordt. Op Facebook en Instagram laat je bijvoorbeeld beelden van de borrels zien, en op LinkedIn vertelt een collega over de meetings met klanten. De kandidaten verwachten op Instagram namelijk vermaakt te worden, en op LinkedIn juist een zakelijke benadering. Door kleine tweaks, benader je je kandidaat dus in zijn mindset op dat moment. Uiteraard allemaal in een herkenbare huisstijl, zodat meteen duidelijk is dat het om jouw bedrijf gaat! Hierdoor is agile recruitment met video een erg sterke manier om de juiste kandidaat te benaderen.

Benader je gericht personen? Denk dan ook eens aan een persoonlijke vacature video

Meerdere agile vacaturevideo’s

Ik hoor je denken: Ja, maar ik heb meerdere vacatures per maand. Dan is dit toch heel tijdsintensief? Nee. Doordat de videotechnieken enorm verbeterd zijn, kost het opnemen van meerdere video’s relatief veel minder tijd dan het opnemen van 1 vacature video. De huisstijl staat, de stijl is bekend, de inhoud sluit ook op elkaar aan. Hierdoor kunnen dus eenvoudig meerdere video’s, van verschillende vacatures geproduceerd worden. En door de video analyses, worden de learnings uiteraard ook steeds verder doorgevoerd. Lekker Agile!

Het maken van agile vacaturevideo’s gaat in 6 eenvoudige stappen:
 • Briefing, bepalen van het doel en de doelgroep
 • Schrijven van de scripts , op basis van functieprofiel en verwachtingen van kandidaat. Start met een basis script, en maak sub-scripts voor de verschillende social media versies.
 • Opnemen van de beelden.
 • Edit (montage) van de video, toevoegen van passende muziek en colorgrading.
 • Plaatsing van de video’s op de platforms waar de kandidaten zich bevinden.
 • VideoAnalyse (hoe worden de video’s bekeken, wat werkt wel/niet, eventueel optimalisatie door hermontage).

Video versterkt jouw Agile HR afdeling

Wat betekent dit nu praktisch? Een video kan tegenwoordig snel geproduceerd worden. Door de mogelijkheden tot videoanalyse, kunnen we tot op de seconde bekijken hoe een video bekeken wordt. Hierdoor wordt er snel geschakeld en kan de video ook eenvoudig geoptimaliseerd worden. 

Voordelen van video voor een hr-afdeling:
 • Minder loze sollicitaties
  Door deze manier van werven van personeel, wordt er meer gericht geworven. De kandidaat weet beter waar hij op solliciteert. Hij weet veel beter of het bedrijf en de functie bij hem zullen passen.
 • Bespaart tijd en geld
  Door deze manier van agile recruitment, wordt er snel geschakeld en meteen geoptimaliseerd. Geen tijdsverlies, geen geldverkwisting en per direct inspelen op de markt.
 • Gericht werven
  De kandidaat wordt, per platform, op de juiste manier benaderd. Op jouw website? Dan de hele vacaturevideo. Op Instagram? Dan over de bedrijfscultuur. Op LinkedIn? Dan over een zakelijk aspect (of de hele video). Dit verbetert de interactie met de kandidaat. Betreft het een high potential? Dan kan er zelfs een persoonlijke video voor worden gemaakt, met bijvoorbeeld een persoonlijke aanhef.
 • Employer branding
  Ook al tref je niet de juiste kandidaat, de videos worden wel gezien. Hierdoor krijgen mensen een kijkje achter de schermen en het bedrijf wordt persoonlijker. Dit is goed voor het versterken van je employer branding.

Bovendien: Dit bespaart niet alleen tijd en geld voor het bedrijf, maar ook voor de kandidaat! En dat straalt positief uit op jouw bedrijf.

Wil je jouw recruitment versterken met video?

Wil je meer weten over agile recruitment met video, bijvoorbeeld hoe je deze kunt inzetten bij jouw vacatures? Neem dan contact op met Esther Jonker. Zij legt je graag uit hoe we dat ook voor jou kunnen doen.

Meer over video en video marketing?

Employer branding en video