Animatie in verschillende vormen

By Vivian Brummer | Video Marketing

aug 30

In het vorige blog is te lezen dat een animatie het achter elkaar plaatsen is van meerdere stilstaande bewegingen, waardoor er vloeiende beweging ontstaat. Er zijn meerdere vormen animatie. Je hebt traditionele animatie, maar door de snelle technische ontwikkelingen worden animaties steeds meer vormgegeven op de computer.

Animatie is een erg goede uitkomst voor een bedrijfsvideo. Het is een middel om jouw product of dienst helder uit te leggen. Dit noemen we ook wel explanimation of explainimation. Oftewel een instructie video ondersteund door animatie. Het is dus een animatievideo waarin iets wordt uitgelegd met behulp van beelden. Het fijne aan animatie is dat alles mogelijk is, maar welke vorm  is het meest geschikt om te gebruiken? Hieronder volgen een aantal voorbeelden die te gebruiken zijn:

2D animatievideo

Is waarschijnlijk wel de meeste gebruikte vorm (het is ook een verzamelnaam voor alle platte animatie). 2D bestaat uit platte tekeningen en kent geen diepte. Traditioneel worden deze tekeningen stuk voor stuk met de hand getekend (tekenfilm). Tegenwoordig wordt het merendeel in 2D op de computer gemaakt.

 

3D animatievideo

Is ruimtelijk. De vorm wordt altijd op de computer gemaakt en niet getekend. Het kan worden gebruikt om een goed inzicht te geven in een product. Het beeld kan namelijk 360 graden worden gedraaid. Producten kunnen zo van alle kanten worden afgebeeld.

Deze video is geproduceerd door Heilder

Typografie

Deze animatiesoort bestaat alleen uit tekst. De tekst in de animatie beweegt en er worden bepaalde ideeën mee uitgedrukt. Bij een goed geschreven script zijn dit erg effectieve video’s. Wanneer dit niet het geval is, wordt het een saaie video. Probeer de aandacht van de kijker erbij te houden door ze visueel uit te dagen met teksten.

Whiteboard animatie

De naam zegt het eigenlijk al: Er wordt een idee of plan uitgelegd door middel van het tekenen op een whiteboard. Met een whiteboard kun je plannen of ideeën makkelijk vormgeven en het toch is het origineel om het op video te doen. Het kan ook worden gebruikt bij trainingsvideo’s en laat de kijker echt betrokken voelen.

Mixed animatie

Hierin worden verschillende technieken samengevoegd. Traditionele vormen en digitale technieken worden samen gebruikt. Het maakt niet uit welke vorm wordt gemixt. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Neem een kijkje in ons portfolio voor meer video’s.