Audio mixage

By Vivian Brummer | Video Marketing

okt 11
Audiomixage

Wat is audio mixage?

Optimaliseren van het geluid is een belangrijk onderdeel tijdens de productie van een video. Teksten moeten goed verstaanbaar zijn en de muziek moet passen bij de video. De audio in een video zorgt er bovendien voor dat een boodschap duidelijk wordt overgebracht. Als de audio correct is dan worden emoties versterkt en een boodschap komt beter over. 

Alle geluidselementen in een video in balans brengen noem je audio mixage. Bij een mixage wordt er een keuze gemaakt voor de klanken en muziek.

Audio mixing

De muziek in een video is een belangrijk onderdeel. Muziek versterkt namelijk de emotie van een kijker. Wanneer de spreker in de video praat, moet de achtergrondmuziek de spreker uiteraard niet overstemmen. Je moet oppassen dat de combinatie van stem en muziek op hetzelfde moment elkaar niet in de weg zitten. Als ze elkaar wel in de weg zitten, is dit storend voor de kijker, die vervolgens snel zijn aandacht zal verliezen.

Het resultaat van onze poll op Facebook is dat de meerderheid van de stemmers vóór achtergrondmuziek kiest. Daniëlle Vocke: ‘Zolang het wel achtergrondmuziek is, die dus niet afleidt van de boodschap of waardoor je bijvoorbeeld gesproken tekst niet goed meer kunt verstaan’. 

Verstaanbaarheid

In een video moet de spreker verstaanbaar zijn, want hij/zij vertelt namelijk de boodschap. De mix tussen gesproken audio en achtergrondmuziek moet natuurlijk goed zijn, maar een spreker moeten ook letten op:

  • de snelheid van praten, zodat een verhaal kan worden gevolgd;
  • duidelijke articulatie, zodat de spreker te verstaan is;
  • dat de zinnen kloppen, zodat de tekst te begrijpen is

Deze onderdelen zorgen ervoor dat de kijker je verhaal kan volgen en verstaan. het verhaal niet begrijpen. 

Achtergrond geluiden 

Naast muziek en verstaanbaarheid moet je ook letten op achtergrondgeluiden.  Denk aan voorbijrijdende auto’s, dieren, wind of geluiden binnen zoals een ventilator of dichtslaande deuren. Achtergrondgeluiden kunnen namelijk erg afleiden. (Onze beelden met de kerkklokken op de achtergrond).

Een kijker wil geen grote inspanning leveren om iets goed te kunnen verstaan. Zorg er dus voor dat je audio mixage klopt, zo behoud je de aandacht van je kijker. En bereik met jouw boodschap de kijker en uiteindelijk je doel. 

Plaats je muziek onder je beelden? Zorg dan altijd dat je de rechten van de muziek goed geregeld hebt. In onze blog over auteursrechtenclaims lees je hier meer over.

Meer weten over audio mixage?

Neem dan contact op met Arjan Jonker. Hij legt je graag meer uit over audio en video.