Color grading, wat is dat eigenlijk?

By Vivian Brummer | Video Marketing

mei 03
Wat is colorgrading

De kleur van een film of video is belangrijk. Een kleur bepaalt namelijk de sfeer die wordt overgebracht. Wil jij je kijker een warm gevoel geven? Dan moet het beeld een gelige kleur krijgen. Wil jij je kijker een angstig gevoel geven? Dan krijgt het beeld een koelere (blauwe) kleur. Het aanpassen van de kleur in een video noemen we color grading. 

Wat is color grading?

Color grading is kort gezegd, het verbeteren of aanpassen van de kleurtonen en kleursterkte. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet: We geven hiermee een nieuwe of betere kleurtoon aan het beeld. Het beeld krijgt een soort filter en hierdoor meteen een andere sfeer. Het wordt gebruikt om kleuren te versterken, maar ook om te verbeteren. Het is een tijdrovend proces, maar het is echt onmisbaar in je video. De video’s zien er namelijk kwalitatief beter uit dan zonder deze grading.  

Waarom zou je er gebruik van maken?

Wanneer je de kleurtoon van een beeld verandert, heeft dit invloed op gedrag en emotie van een kijker. Een video komt meer tot leven. Je kunt een bepaald effect creëren en zo je publiek beïnvloeden. Een juiste kleur in je video is bijna net zo belangrijk als het verhaal dat je vertelt. Door dit op elkaar aan te passen, versterk je een boodschap. Ook kun je de kleur aanpassen aan je huisstijl. Is het je weleens opgevallen dat de video’s van ABN AMRO een lichte groene gloed hebben? Dezelfde kleur als in hun logo zit. 

Maar het wordt niet alleen gebruikt om kleurtonen te veranderen. met een colorgrading kan een regenachtige dag opeens zonnig worden (zie bovenstaande foto). Of een fletse bloem toch een mooie kleur krijgen (of juist niet). De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verschil kleurcorrectie en color grading

Je hebt kleurcorrectie en color grading. Hier zit een verschil in. Een kleurcorrectie wordt meestal eerst gedaan. De kleuren in een video worden gebalanceerd. Een kleur kan namelijk verschillen door het gebruik van verschillende camera’s, of door de inval van natuurlijk licht.

Met color grading gaan we een stapje verder. Het is meer high end. Hier gaat het daadwerkelijk om het aanpassen van de kleur van het beeld gedurende de hele video. Dit wordt gedaan om een bepaalde emotie of sfeer te creëren je publiek. Bij kleurcorrectie is niet het doel om een emotie of sfeer over te brengen, maar alleen om de kleuren gelijk te zetten binnen verschillende shots.  

Geen video zonder color grading

Het toepassen van color grading op je bedrijfsvideo is een positieve extra. Het maakt de video levendig, dus leuker om naar de kijken. Hierdoor is de kijker ook sneller overtuigd. Color garding maakt je video af.

Wil jij color grading over jouw video? Wij kunnen dit voor doen! Bekijk een video waar wij gebruik hebben gemaakt van color grading. 

In deze video laten we duidelijk zien wat colorgrading kan doen voor je video:

Meer weten over color grading?

Wil jij graag meer weten over color grading? Wil je graag jouw films laten colorgraden? Neem dan contact op met Jordy.  Hij legt je graag meer uit over deze technieken en wat het kan betekenen voor jouw films en video's. Of neem een kijkje op ons blog over colorgrading, waar we nog dieper ingaan op de techniek.