Content strategie: Waar plaats je je videocontent en hoe?

By Esther Jonker | Marketingdoelen met video

mrt 30
Waar video posten - videomarketing - TVMC

Overal zie je video’s, je wil voor jouw organisatie ook graag video goed inzetten. Maar hoe pak je dat nu goed aan? Waar plaats je je video’s en hoe? Dit is een hele belangrijke vraag. Dit maakt namelijk ook het verschil tussen een video laten maken, en videomarketing inzetten. Waar plaats je je video voor het beste resultaat. Het zal je niet verbazen, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt namelijk af van je doel en doelgroep. In deze blog geven we tips voor de beste video contentstrategie voor verschillende doelen en kanalen.

Video’s kun je op heel veel manieren laten zien aan je publiek. Online, bijvoorbeeld via je website, social media, nieuwsbrieven of advertenties. Offline via bijvoorbeeld instore media, billboards of portable schermen. In deze blog richten we ons op de volgende online categorieën: Eigen media (website/nieuwbrieven), Social Media (Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube) en Media van Derden (bijvoorbeeld nieuwsbrieven van dealers, of recruitmentbedrijven).

Kies bewust, gewoon wat doen met video, is geld weggooien

Hoe je de video online laat zien is altijd een bewuste keuze. Ter verduidelijking even een heel eenvoudig voorbeeld: Stel je doel is om meer traffic te genereren naar je website. Dan is het goed voor je SEO om de video in eerste instantie op je website te plaatsen. Dat creëert leads, maar juist buiten je website valt ook veel winst te behalen. Door bijvoorbeeld mensen vanaf LinkedIn door te sturen naar je site, of nieuwsbrieven te versturen. Dan werf je actiever leads ipv passief af te wachten. Passieve leads klinken negatief, zo is het niet bedoeld, maar voor het beste resultaat zet je beiden in. Dit bedenk je al vooraf, dus voordat je aan de slag gaan met het (laten) maken van video’s. Kies bewust waar je de video gaat plaatsen.

Meer weten hoe je je videomarketing strategie opzet? Arjan neemt je in 6 stappen mee in de opstart van een videomarketingstrategie.

Hoe plaats je je video’s online? – 6 stappen

Makkelijk gezegd, ‘Hoe je de video online laat zien is altijd een bewuste keuze’. Maar hoe weet je nu waar je je video wilt uploaden? Hoe maak je die bewuste keuze? We leggen het uit in 6 stappen. Waarbij we in stap 6 ook de diverse kanalen bespreken.

Stap 1

Begin klein. Breng in beeld op welke kanalen je nu actief bent. Deel deze in in de 3 genoemde categorieën (Eigen media, Social media en Media van derden).

Stap 2

Kijk vervolgens goed naar wie je bereikt met die kanalen. Wie komen er op je website? Welke pagina’s bezoeken ze? Wie zijn je volgers op Social Media? Wie bekijken de media van derden? Zorg dat je deze analystics goed in beeld hebt.

Stap 3

Stel vervolgens je doel vast. Wat wil je bereiken met je video? Wil je exposure? Of juist verkopen? Of misschien kennis delen?

Stap 4

Stel je doelgroep vast. Wie zit te wachten op jouw content? Wie wil je bereiken? Wat hebben ze aan jouw videocontent? Welk probleem ga je voor hen oplossen? Je zult merken dat 3 en 4 (doel en doelgroep) heel nauw met elkaar verbonden zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je doel en doelgroep niet op elkaar aansluiten. Pas ze dan aan. Iets verkopen aan een doelgroep die vermaakt wil worden, gaat een stuk lastiger dan iets verkopen aan kijkers met een koopintentie.

Stap 5

Waar zit je doelgroep? Zijn ze al ingeschreven op je nieuwsbrief? Bijvoorbeeld huidige klanten. Of volgen ze je op YouTube? Bijvoorbeeld om jouw tips en tricks te krijgen over jouw vakgebied? Of zijn ze ingeschreven op de nieuwsbrief van jouw dealer of wederverkoper? Om op de hoogte te blijven van zijn producten en diensten.

Stap 6

Je hebt nu je doel, doelgroep en locatie beschreven. Hoe plaats je daar nu op de beste manier een video.

Video op Instagram:
Hier kun je op 3 manieren je video uploaden. In je feed, stories en/of IGTV. In het blog over Instagram en Video gaan we hier diep op in. We raden je aan deze blog te lezen, voordat je video’s gaat maken en uploaden. Het is op Instagram NIET mogelijk om direct vanuit je posts te linken naar een externe site als je website (alleen bij advertenties). Pas hiervoor daarom altijd je link in bio aan, mocht je traffic naar je website willen. Heb je meer dan 10.000 volgers, dan kun je rechtstreeks vanuit je stories linken.

Video op Facebook:
Facebook heeft het liefst dat je de video native upload. Dit houdt in dat je de video rechtstreeks upload naar Facebook en niet via een link naar bijvoorbeeld YouTube. Als je dat doet, maak je optimaal gebruik van het algoritme van Facebook . Maar… als je doel is om traffic te genereren naar je webshop, of je YouTube kanaal te laten groeien, dan is native niet de beste manier. Plaats dan een directe link naar de video op bijvoorbeeld YouTube of Wistia. Hierdoor is je exposure wel wat lager, maar je bereikt wel je doel. Namelijk directe traffic. Je neemt dan je ‘verlies’ op exposure, maar dat maakt onderaan de streep niet uit. Blijf dit uiteraard wel monitoren. Wellicht werkt het plaatsen van een teaser dan beter (zie video op LinkedIn).

Video op LinkedIn:
LinkedIn werkt qua exposure hetzelfde als Facebook. Native uploaden zorgt voor meer exposure, maar wel minder traffic. Op dit moment is het populair om native te uploaden en dan de link in de eerste comment te zetten. Dit werkt uiteraard niet voor YouTube video’s (waarom zou men de video nog een keer willen kijken), maar kan wel goed werken voor traffic naar je site. Upload dan native een teaservideo, en plaats de link in de eerste comment. De resultaten hiervan zijn tot nu toe goed. Maar blijf de analyses goed volgen, want het algoritme kan hiervoor uiteraard aangepast worden. De Social Media zijn er namelijk niet happig op, dat je content deelt waarbij de kijker van hun platform afgaat. Ze willen graag dat ze op hun platform blijven uiteraard.

Video op YouTube:
Hier plaats je uiteraard rechtstreeks je video. Je zet de tags goed, beschrijving erbij, ondertiteling eronder en een mooie aansprekende thumbnail. (tips voor deze onderdelen vind je in deze blogs). YouTube is een platform dat je vervolgens heel eenvoudig kunt embedden op sites en nieuwsbrieven (hierover zo meer). Het is een player, die door veel gebruikers ook alleen hiervoor gebruikt wordt. Maar het is ook een Social Media op zich. Zorg dus, als je een kanaal hebt, dat deze goed is ingericht. Hierdoor zijn je video’s goed vindbaar en kun je ook daar een abonnee-groep opbouwen.

Video op je Website:
Het native uploaden van je video op je website is geen aanrader. Dat maakt je video onbewust veel te zwaar om te laden. Een veel gebruikte methode is het embedden van je video’s. Dit doe je door een embed-link naar YouTube of Vimeo te plaatsen op je site. Hierdoor wordt de video getoond op je website, zonder dat deze zwaar wordt. Google ziet dit ook en waardeert dit goed in zijn algoritme. Een video op je site zorgt dus voor een versterking in je SEO (hiervoor is het wel van belang dat je hem op de juiste wijze upload, zie punt YouTube).

Een groot nadeel van YouTube is, dat ze na jouw video’s suggesties geven voor andere video’s. Dit kun je beperken (in WordPress bijvoorbeeld door optimize related aan te vinken), maar helemaal voorkomen kun je het niet meer. Vroeger kon je rel=0 achter je code zetten, maar helaas….daar heeft YouTube een stokje voor gestoken. Maar wat dan? Hier komt je doel weer om de hoek kijken. Wil je een base opbouwen op YouTube, embed hem dan via YouTube. Ja, je kijkers krijgen eventueel ook video’s van concurrenten te zien, maar je bouwt ondertussen wel aan je eigen merk/views/abonnees. Zoals je ziet, embedden wij bewust via YouTube in onze blogs.

Is je doel niet direct een base? Dan zijn Vimeo en Wistia veel beter opties. Zij laten namelijk alleen jouw video zien (en daarna stop de video met afspelen). Uiteraard kun je je video ook op meerdere platforms plaatsen. We hebben hierover een gastblog geschreven voor Buro Staal. Wil je meer weten over de verschillen tussen Vimeo en YouTube, neem dan even een kijkje in dit blog.

Video in je Nieuwsbrief:
Net als op je website, upload je hier ook niet je video native. Ook al geven sommige nieuwsbrief providers die optie wel. Niet doen. Niemand zit te wachten op een nieuwsbrief van enkele MB’s, als hij al door de scanner komt. Plaats in de nieuwsbrief een Thumbnail van je video. Maak deze gericht voor je nieuwsbrief, en zorg ervoor dat er groot een play-knop op staat. Hierdoor is meteen duidelijk dat het een video betreft. Je kunt hiervoor gerust je thumbnail van YouTube gebruiken, maar photoshop er dan wel een play-knop (driehoek) op. Achter de thumbnail plaats je ene link naar je video. Afhankelijk van je doel, rechtstreeks naar je player of juist je website.

Video op/in Media van derden:
Hiervoor ben je afhankelijk van de soort media en de vereisten van hun kanalen. Komt je video in hun nieuwsbrief? Zorg er dan voor dat je alles goed aanlevert, dus goede thumbnail en juiste link. Maak hier bewuste keuzes in. Komt je video op hun social media? Maak dan een video waarbij je ook hun naam noemt. Bijvoorbeeld door de eindplaat aan te passen. Dit wordt ook wel een gepersonaliseerde video genoemd. Dit werkt erg goed, bij bijvoorbeeld dealers of wederverkopers van producten. Plaats achter je video een eindplaat (call to action) van de bewuste dealer. Een win win situatie, beide namen en merken zijn dan zichtbaar.

Tip 1: Pas je videocontent aan
Heel belangrijk: Pas je content aan aan je platform. Uiteraard is de inhoud en de lengte van de video ook belangrijk (heel belangrijk zelfs), maar in deze blog richten we ons echt op het plaatsen van de video’s. (wil je meer weten over de inhoud van de video’s lees dan ons blog over de video marketing strategie, social media video’s en/of de lengte van een video

Tip 2: Own your audience
Dit is ook een een belangrijke tip. Bouw je publiek niet alleen op via kanalen waar jij geen invloed op hebt. Hoe groot je publiek op Facebook ook is, je blijft hiervoor altijd afhankelijk van Facebook. Het is daarom van groot belang, dat je ook buiten de platforms een database opbouwt. Bijvoorbeeld door middel van nieuwsbriefinschrijvingen. Wellicht kun je je nog wel herinneren, dat YouTube opeens de betalingsmethodiek had aangepast. En het drama wat daarop volgde. Dat is natuurlijk op grote influencer schaal, maar ook in het klein heeft een aanpassing in het algoritme al grote effecten op de zichtbaarheid van jouw video’s.

Meer weten over het plaatsen van video's?

Wil je meer weten over het plaatsen van video’s? En hoe je hier de beste keuzes in maakt? Neem dan contact op met Esther. Zij vertelt je graag meer over de mogelijkheden van de platforms en kanalen, en hoe je daar het meeste uit je video’s haalt.