Hoe betwist je een auteursrechtenclaim?

By Esther Jonker | How-to

aug 20
Hoe betwist je een auteursrechtenclaim

Je video is geuploaded, alles staat in de steigers om je campagne te beginnen. Opeens zie je in YouTube 'auteursrechtenclaim" (content-ID claim) staan bij je video. Wat is dat? En hoe zorg je dat dat verdwijnt? Oftewel, hoe betwist je een auteursrechtenclaim op YouTube. We leggen het stap voor stap uit in dit blog en how-to Video (iets naar beneden scrollen).

Voordat je verder leest of kijkt: We gaan er hier natuurlijk van uit dat je netjes de rechten voor de muziek in je video hebt afgekocht, of dat het rechtenvrije muziek betreft. Heb je er een muziekstuk onder geplaatst/laten plaatsen waarvan je niet de rechten hebt, dan heeft betwisten geen enkele zin.

Wat is rechtenvrije muziek?

Even een korte uitleg over muziekrechten. Een maker van een muziekstuk of lied heeft automatisch auteursrecht op zijn stuk. Wil je het muziekstuk gebruiken, dan betaal je daar de maker voor (je koopt de rechten). Dit kan rechtstreeks bij de maker, maar ook via bijvoorbeeld de Buma/Stemra of via online muziek-libaries.

Vaak wordt er ook gesproken van rechtenvrije muziek. Dit is muziek, waarbij de maker (componist) toestemming geeft de muziek te gebruiken. Meestal wordt daar dan een licentie voor uitgegeven. Dit kan gratis of via betaalde licenties. Ook kan een maker afstand doen van zijn rechten en kunnen ze vervallen wanneer de maker lang geleden overleden is. Zorg er altijd voor dat de rechten in orde zijn! Meer weten? Youtube heeft een uitgebreide pagina met alle do's en don'ts omtrent auteursrechten.

Plaats niet zomaar een video met muziek, waarvoor je geen licentie hebt. Dat is niet alleen dom, maar ook niet netjes. Jij wilt toch ook betaald worden voor jouw harde werk?

Wat is een auteursrechtenclaim?

Ondanks dat je de rechten netjes hebt afgekocht (of een gratis licentie hebt), kan het toch voorkomen dat YouTube er een claim op legt. Daar hoef je niet van te schrikken, dit gebeurt erg vaak. Het is namelijk een geautomatiseerd proces, waarbij YouTube de opdracht krijgt om op liedjes van een componist een claim te leggen. Dit is door de componist ingesteld, dus niet door YouTube zelf. Heb jij de licentie goed geregeld, dan is het in een paar stappen geregeld. En wees niet bang, je kijkers zien meestal niets van die claim. 

Hoe kom je van een auteursrechtenclaim af

Content-eigenaren (die gaat breder dan alleen muziek) kunnen ook bepalen dat je video offline gehaald wordt. Dan is de schade natuurlijk wel groter en zien je kijkers het wel. Wij hebben echter nog nooit meegemaakt, dat dit onterecht gebeurt mbt muziekrechten. Overkomt je dit, neem dan zo snel mogelijk actie.

Hoe betwist je een auteursrechtenclaim?

Maar hoe kom je van een auteursrechtenclaim af? Volg hiervoor de volgende stappen, of bekijk de video:

Stappenplan gaat verder onder de video.

 • Ga naar de video manager
 • Klik op de claim bij de video
 • Lees wat de claim precies inhoudt
 • Is de claim onterecht? Open dan een geschil (file a dispute)
 • Kies de optie die het beste bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld, dat je een licentie gekocht hebt.
 • Klik op verder
 • Accepteer de claim
 • Klik weer op verder
 • Motiveer de redenen van jouw claim. Bijvoorbeeld: Ik heb betaald aan <naam componist> en mag de muziek gebruiken bij deze video.
 • Vink de vakjes aan
 • Vul je (bedrijfs)naam in
 • Klik op volgende en dien je claim in
 • En dat was het al! Zie, het is heel gemakkelijk. Het kan een paar dagen duren, voordat je wat hoort, maar vaak wordt het al binnen een paar uur opgelost.

Wil je nog meer YouTube tips? bekijk dan onze video-blogs over het verhogen van je vindbaarheid op YouTube.

Meer weten over muziekrechten of een auteursrechtenclaim?

Neem dan contact op met Arjan Jonker. Hij legt je graag uit hoe je het kunt voorkomen en oplossen.