Hoe vaak moet je een video plaatsen?

By Vivian Brummer | Marketingdoelen met video

jul 16
hoe vaak video plaatsen meer bereik TVMC

Als je content plaatst op social media wil je natuurlijk dat deze wordt gezien door je volgers. Je maakt deze content natuurlijk niet voor niets. In deze video's heb je namelijk een boodschap die je wilt overbrengen aan de kijker. Met deze boodschap probeer je bijvoorbeeld iemand te overtuigen of te informeren of inspireren. Maar wat is de plaatsingsfrequentie op social media voor het grootste bereik? Dat leggen we uit in deze blog en video per social media platform.

De tekst gaat verder onder de video. 

Hoe vaak video plaatsen op YouTube?

Plaatsingsfrequentie YouTube

Hoe vaak moet je een video plaatsen om je bereik te vergroten? Je bereik wordt niet vergroot wanneer je eens in het halfjaar een video plaatst op je kanaal. Ook niet als je per kwartaal een video uploadt. Als bedrijf is het advies om eens per maand een video te uploaden. Doe dit altijd op een vaste dag en het liefst ook op een vast tijdstip. Wanneer jij meer tijd en creativiteit hebt, kun je natuurlijk ook meer video’s per maand plaatsen. Je kunt je video's eenvoudig plannen binnen YouTube, hierover verderop meer.

Ranking YouTube

Voor de ranking van je filmpjes spelen er meerdere factoren mee. Ten eerste is je reputatie op YouTube erg belangrijk. Daarnaast spelen abonnees een rol, maar ook regelmatigheid waarin jij plaatst telt op YouTube mee. Het heeft geen zin om de eerste maand elke dag een video te uploaden en vervolgens de rest van het jaar niets meer. Wees dus consistent en verdeel de video’s die je in een maand zou kunnen plaatsen over het gehele jaar. Een gemakkelijk hulpmiddel hierbij is een content planning. In een content planning bedenk je van tevoren wanneer, waar en op welk tijdstip je een video plaatst. Stel deze op en houd je aan een vast uploadschema (of publicatie als je ze gepland hebt). Wat natuurlijk ook meespeelt zijn de titel, ondertiteling, beschrijving en tags

Inplannen van je video's

Video’s inplannen op YouTube gaat ook erg gemakkelijk! Bij het uploaden van je video kun je kiezen uit de keuzemogelijkheden: openbaar, verborgen, privé en gepland. Dan kies je natuurlijk voor de optie ‘gepland’. Kies de dag en het tijdstip uit en je videostaat ingepland! 

Gegevens meten, meten = weten!

Wil jij nou weten of het plaatsen van video’s nu vooruitgang brengt.  Op YouTube kan je je bereik en frequentie meten. Daarnaast kun je ook zien hoeveel kijkers een advertentie hebben gezien. Een makkelijke tool om je kanaal en je content te verbeteren. 

Video's op andere social media

Maar hoe zit het eigenlijk met het uploaden van een video op andere social mediakanalen? Geldt hiervoor hetzelfde als op YouTube? Het antwoord op deze vraag is: nee. Dit is onder andere omdat de video’s die je op social media plaatst veel korter zijn dan video’s op YouTube. Men kan de video’s op social media, dus ook veel makkelijker verorberen. 

Hoe vaak je een video plaatst hangt af van de content en van het kanaal. Op ieder platform is de frequentie weer anders. Het ligt eraan hoeveel volgers je hebt, hoe groot de netwerken van je volgers zijn en hoe omvangrijk de tijdlijnen zijn. Daarnaast spelen algoritmes ook natuurlijk een grote rol op Facebook, Instagram en LinkedIn. Wat een algoritme is, vertellen wij verderop in dit blog.  

Hoe vaak video plaatsen op Facebook?

Facebook TVMC

We raden aan om drie keer per week een bericht te plaatsen op Facebook. Doe dit op vaste dagen, zoals maandag, donderdag en vrijdag. Je kun het beste een videobericht plaatsen in de middaguren. 

Wanneer je dagelijks een video post plaatst, plaats dan minimaal 1 keer per dag en maximaal 2 keer per dag. Probeer af te wisselen. Plaats niet alleen video's, maar post ook eens een mooie foto.

Net als bij YouTube is het bij Facebook eenvoudig je posts te plannen. Dat scheelt je veel tijd. Dit doe je meteen wanneer de de video upload, onderin het plaatsingsscherm staat dan de optie 'plannen'.

Meer weten over het waarom, achter het plaatsen van video's op Facebook? lees dan ons blog over video's op Facebook.

Hoe vaak video plaatsen op Instagram?

Instagram TVMC

Probeer hier ook ongeveer minimaal driemaal per week een bericht te plaatsen. Mensen zijn de hele dag door actief op Instagram. Plaats je bericht tussen 10:00 en 22:00 uur. 

Plaats minimaal 1 bericht en maximaal 3 berichten per dag als je dagelijks actief bent op Instagram. Vergeet ook je stories niet. Deze zijn laagdrempelig en zorgen voor een extra boost aan je bereik. Instagram is een hele andere feature. Lees hiervoor onze blogs over IGTV en Video op Instagram (feed, stories en IGTV).

Hoe vaak video plaatsen op LinkedIn?

LinkedIn TVMC

Dit is een social medium waar men minder actief is. Plaats hier doordeweeks op maandag en woensdag in de ochtend of middag. 

Wanneer je dagelijks iets plaatst probeer het dan te houden op maximaal 1 bericht per dag. 

Werken deze tijden of dagen nou niet voor jou? Dat kan altijd, ieder account, doelgroep en content is anders! Wanneer deze tijden of dagen nou niet werken, ga dan experimenteren. Ga zelf ook nog op ontdekking. Misschien heb jij wel de meeste interactie wanneer je een bericht om 9:00 uur in de ochtend plaatst zonder dat dit ooit is geadviseerd.

Algoritme voor je laten werken

Een algoritme is een programma die dataverzameling verwerkt. Met deze algoritmes kunnen social media analyseren wat mensen op hun tijdlijn willen zien en welke pagina’s of vrienden moeten worden voorgesteld. Het doel van algoritme is dat mensen op hun tijdlijn blijven kijken, omdat ze te zien krijgen wat zij interessant vinden. Maar een algoritme kan natuurlijk jou in de weg zitten. Want krijgen je volgers überhaupt wel de content te zien die jij plaatst?

Als jij wilt dat jouw content op de tijdlijn verschijnt, dan moet je ervoor zorgen dat mensen ook echt tijd doorbrengen om de content te bekijken. Een foto is dan niet de slimste oplossing, maar een video wel. Om een video te bekijken, moeten mensen namelijk blijven hangen bij op jouw content. Bedenk voor dit soort berichten een goede titel en maak de content relevant. Om algoritmes onder controle te krijgen, moet je content plaatsen die men echt interesseert. Dit is een doorlopend proces, dus zorg dat je je resultaten meet en daarop verbeteringen doorvoert. 

PS: Volg jij ons al op Social Media?
Instagram: Een kijkje achter de schermen 
LinkedIn: Inhoudelijke blogs en portfolio berichten 
YouTube: Blogs, Tips en fun
Facebook: Inhoudelijke posts en af en toe fun 
Vimeo: Portfolio video's en showreels

Heb je moeite met de indeling van je contentplanning? Lees dan onze blogs over het 3H-model. Dit model helpt je met structuur aanbrengen in je uitingen.


Wil jij meer bereiken met jouw video's? Neem dan contact op met Arjan Jonker. Hij legt je graag uit hoe we jouw zichtbaarheid kunnen verbeteren.