Instagram TV ondersteunt nu ook horizontale video’s

By Esther Jonker | Social Media videos

mei 27
IGTV horizontal video

Instagrams tv-dienst IGTV heeft voortaan niet alleen ondersteuning voor verticale video's, maar ook voor horizontale video's. Dit is opvallend, want het alleen ondersteunen van verticale video's was juist een van de onderscheidende punten bij de lancering van IGTV vorig jaar. En Samsung heeft er zelfs een TV voor ontwikkeld.

De makers van video’s voor IGTV wilden graag video's publiceren in landscape (horizontale video’s) en daarnaast wilden de kijkers dit ook, geeft Instagram aan in hun press-release. De kijkers keken al wel horizontale video’s, maar dan niet fullscreen. Instragram komt de kijker hiermee nu tegemoet. 


Videomakers willen horizontale video’s

 "We realiseren ons dat dit een evolutie is van waaruit IGTV begon - we geloven dat dit de juiste verandering is voor kijkers en makers," verklaart Instagram in hun bericht. "In veel opzichten is de ondersteuning van IGTV voor meer dan alleen verticale video's, vergelijkbaar met het moment waarop we Instagram openden voor meer dan alleen vierkante foto's in 2015."

IGTV-horizontale video TVMC

"Het zorgde ervoor dat creativiteit kon floreren en betrokkenheid kon toenemen - en we geloven dat hetzelfde ook weer zal gebeuren met IGTV. ” Aldus Instragram.

IGTV is nog geen succes

IGTV heeft moeite om de grote massa te bereiken. Dit komt met name door platforms als TikTok, dat memes, discussie en muziekhits heeft voortgebracht. De Hollywood Reporter meldde eerder dit jaar dat videomakers niet geïnteresseerd zijn in IGTV. Ook contentcreators als vloggers, hebben de video-app nog niet volledig omarmd. De contentcreators die de app IGTV gebruiken lijken tevreden, maar geven ook aan dat ze nog niet in staat waren om hun inhoud te gelde te maken. In tegenstelling tot YouTube heeft Instagram namelijk geen dienst voor advertentieplaatsing die videomakers betaalt, en merken zijn nog niet begonnen met het betalen van videobeelden voor het maken van verticale IGTV-video's, aldus deze makers tegen The Verge.

Positieve ontwikkelingen bij InstagramTV

Een belangrijk aspect, dat het lastiger maakte om te publiceren op IGTV, was de verticale video-optimalisatie. Voor videomakers die voornamelijk op YouTube publiceren, betekent overschakelen naar IGTV namelijk een afzonderlijke edit van video’s. Dat is extra werk voor (zoals hierboven beschreven, vaak) weinig rendement. De kijkcijfers waren minder dan contentcreators wilden zien. Toen echter Instagram hen toestond hun IGTV-video's te delen met hun feed, begin dit jaar, namen hun kijkcijfers toe.

Naast dat je je IGTV kunt tonen in je feed, kun je er ook naar linken vanuit je Instagram Stories. Hoe je dat doet, leggen we uit in onderstaande video. 

Tekst gaat verder onder de video.

Wat vinden wij van deze ontwikkeling?

Ook al geeft Instagram nu een belangrijk onderdeel op van hun merk IGTV (alleen verticale video’s), wij denken dat het een positieve boost kan geven aan de video-app. Het motiveert creators namelijk hun content op verschillende platforms te plaatsen, zonder dat het hen veel meer tijd kost.

Hierdoor wordt het aanbod vergroot, en dus ook het aantal kijkers. Het enorme aantal gebruikers van Instagram kan ook jouw video’s zien. En bereik je dus een grote doelgroep.

Wil je meer lezen over IGTV? Wij schreven al eerder blogs over deze video-dienst. Onder andere, over hoe je meer kunt bereiken met IGTV. En hoe je video het beste inzet op Instagram.

Wil jij meer weten over wat IGTV kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Esther Jonker. Zij legt je graag uit wat de mogelijkheden zijn.