LinkedIn Live, is het wat?

By Esther Jonker | Social Media videos

apr 09
LinkedIn Live TVMC

LinkedIn gaat live! Het is nog in bèta, maar ze zijn van start. We vonden het hoog tijd (en leuk) om voor jullie uit te zoeken: wat het is, en (nog belangrijker) wat kun je er mee? 

LinkedIn Live?

Heb je het gemist, don’t worry, je was niet de enige :-). In februari heeft LinkedIn aangekondigd met deze dienst te komen. LinkedIn Live is een live-videodienst, vergelijkbaar met die van andere social media platforms als YouTube, Facebook en Instagram. Wat is er dan zo bijzonder aan? We gebruiken live video al als social tool, maar live video kan nu echt een standaard worden voor de zakelijke kant van onze maatschappij. Je zendt via LinkedIn een live-videostream uit die iedereen kan volgen op het moment dat jij live gaat. Daarnaast krijg je gemakkelijk contact met je zakelijke kijkers, omdat zij kunnen reageren of vragen stellen via een openbare chat. 

Wanneer kan ik LinkedIn Live inzetten?

Momenteel wordt LinkedIn Live in bètaversie uitgerold op LinkedIn. Helaas, alleen nog op uitnodiging én alleen in de USA. Vooralsnog kunnen we er dus nog niet zelf mee aan de slag. Je kunt al wel Live video’s kijken en volgen. Omdat LinkedIn vol gaat inzetten op deze nieuwe feature, zijn ze achter de schermen eerst bezig met een aantal geselecteerde partijen. In deze bèta-fase, halen ze de laatste bugs uit hun functionaliateit. En ze creëren natuurlijk ook meteen een buzz :-), iedereen wil weten wat het is. Wanneer de rest van de wereld 'Live' mag gaan, is echter helaas nog niet bekend.  

Hoe zijn de eerste streams (in bèta) verlopen?

De afgelopen weken hebben we al een voorproefje gekregen van wat gaat komen. Frankwatching heeft de livestreams gevolgd en hen viel een aantal zaken op: 

“De prominente ruimte in het design voor interactie. Zeker als je het vergelijkt met Instagram Live op mobiel, waar het beeld domineert. In de desktopversie zie je rechts het veld waar je opmerkingen en vragen kunt neerzetten. Op mobiel is zelfs zo’n driekwart van het scherm voorbehouden aan de likes en reacties. Daarnaast vonden wij de kwaliteit van de stream zeker niet tegenvallen.”

Veel ruimte voor interactie dus. En dat is natuurlijk wat je wilt, zodat je goed in contact kunt komen (en blijven) met je kijkers.  

LinkedIn live

Waarom Live Video inzetten?

Diverse bronnen, roepen het al een tijdje: Live video wordt de nieuwe standaard. Of dat echt zo is, moeten we natuurlijk nog even zien. Maar… dat LinkedIn het nu ook gaat aanbieden, zorgt wel voor een nog grotere boost van de mogelijkheden. Frankwatching verwacht dat in 2019 50% van het websiteverkeer uit Livestreams zal bestaan. En uit diverse onderzoeken bleek dat live video 3 keer meer bekeken werd, dan vooraf gemaakte video’s. Zie hiervoor ook de infographic van Frankwatching. Het is dus echt een tool om in de gaten te houden! (of uiteraard zelfs alvast in te zetten op je andere social media kanalen).

Waar liggen kansen voor zakelijke gebruikers?

Waarom zou je als organisatie live video inzetten? Wij verwachten dat live video een goede aanvulling is op je video marketing activiteiten. Naast dat je vooraf gemaakte video’s inzet, geef je mensen ook live informatie. Dit kan laagdrempelig, bijvoorbeeld met een behind the scenes. Of juist heel groots en gescript, zoals een live registratie van een event. De mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. Zorg wel dat het op LinkedIn zakelijk blijft en uiteraard onderdeel van je marketing. Een live video van je ontbijt, als je geen foodblogger bent, blijft not-done op het platform. Zet die video's bi voorkeur op Facebook of Instagram. 

Waarom 'live' gaan op LinkedIn? Zit je doelgroep niet op LinkedIn, tsja dan hoef je daar niet vol op in te zetten. Maar bevinden veel van je klanten zich wel op dit netwerk, dan is het het proberen waard. We kunnen nog geen harde cijfers geven, omdat het nog in Bèta is, maar de verwachting is dat Live video’s voorrang gaan krijgen in de feeds. Dat betekent dat ze beter getoond worden aan je connecties dan bijvoorbeeld een post met alleen tekst. Het is dus zeker het proberen waard, zodra de functie ook in Nederland beschikbaar is. 

meer weten over wat Live video voor jouw marketing kan betekenen? Bekijk dan onze video met Tips en Trick over Live video's. Of lees het blog over livestreaming.

Live video's inzetten voor je marketing?

Wil je meer weten over LinkedIn Live video's, of andere videomarketing mogelijkheden?

Neem dan contact op met Esther Jonker, zij helpt je graag.

Bron: Frankwatching en LinkedIn, bewerking TVMC.