Marketingdoelen bereiken met video: Call to action

By Arjan Jonker | Marketingdoelen met video

mrt 01
Video marketing call to action

Een mooie video is leuk, maar een effectieve video is nog veel mooier! Hoe bereik je je marketing doelen nu echt met video. In ons vorige blog vertelden we over retentie. Oftwel, hoe lang blijft de kijker kijken. Een goed werkende call-to-action is ook een marketingtool die ervoor zorgt dat je video effectief wordt. In dit blog leggen we uit wat een call-to-action is, en hoe je deze het beste inzet in je video.

De tekst gaat verder onder de video.

CTA: wat is een call to action?

Een call-to-action is kort gezegd een oproep tot actie. Dus wat verwacht je van de kijker dat hij gaat doen na of tijdens het kijken van de video. Wil je dat ze naar je website gaan? Je product kopen? Je organisatie leren kennen? Of alleen op de like-knop drukken op je social media. Alles is mogelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je kijkers de actie ondernemen?

call to action video

Hoe bouw je een CTA op?

Stel je video duurt 1 minuut en je plaatst hem op social media. Dan is het belangrijk dat je call-to-action niet alleen aan het einde van de video verschijnt. De gemiddelde kijktijd op Facebook bijvoorbeeld is momenteel maar 30 seconden. Daardoor missen al deze kijkers je call-to-action. Maak je video’s met een call to action op social media daarom ook zeker niet te lang. Maar daarover verderop in dit blog meer.

Vroeger werden marketeers opgeleid met het AIDA-model. AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en (Call to) Action. Dat werkt dus niet met de huidige social media video’s. De aandacht spanne van je kijker is te kort. Dit betekent dus dat je de (call to) action al in het begin moet plaatsen. Bijvoorbeeld na 5 of 10 seconden. Je vertelt in het begin van de video al meteen waar de video over gaat en wat er van de kijker verwacht wordt. 

Op welke kanalen zet je een call to action in?

Niet ieder kanaal is geschikt voor een directe call-to-action. Video’s op bijvoorbeeld Instagram zijn minder geschikt voor een directe marketing call-to-action. Deze video’s zijn vooral geschikt om te vermaken, of juist als teaser om je volgers te laten weten dat er iets leuks aan gaat komen. Een call to action binnen je stories, werkt juist weer wel heel goed!

Twitter is bijvoorbeeld wel een kanaal wat heel goed werkt om met directe call to actions te werken. Je volgers kunnen eenvoudig doorlinken naar iedere plek die je maar wilt.

Je kijker verleiden?

Uiteraard betekent dit niet dat je alleen nog maar korte video’s kunt inzetten. Zeker niet. Langere video’s zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt op YouTube, of op je eigen website. Hoe dieper men in de site zit, hoe langer de video kan zijn. Zit men op de homepagina, dan is de video wat korter dan wanneer men op een specialistische productpagina is gekomen.

De kortere social media video’s worden daarom vaak ingezet als teasers (verleiders) naar de langere versies op de website of op YouTube. De call-to-action in die video’s is dan het bekijken van de langere video. Hiertoe kun je oproepen in de teaser, een directe link maken in een Facebook/instagram advertentie of de link plaatsen bij je bericht of in je bio.

Tips voor call to actions Social Media video's:

  • Plaats kortere video’s op social media.
  • Wil je meer vertellen? Plaats dan teasers op social media.
  • Begin to-the-point in je video, leg daarna pas uit waarom.

Call to action op andere plaatsen

Call-to-actions zijn er in veel verschillende vormen. Zo kun je ook een kijker op een beurs activeren met een CTA om de stand binnen te lopen. Ook in een productvideo zitten vaak meerdere call-to-actions. Deze video’s zijn vaak wat langer, maar ook daar geldt: vertel meteen waar je video over gaat.

Men heeft geen tijd meer voor een volledig AIDA model bij het bekijken van video’s. Het moet snel, goed en duidelijk zijn. Bij een beursvideo is het bovendien van belang dat je call-to-action regelmatig terugkomt. Je weet namelijk nooit op welk moment in de video een bezoeker langs je stand komt gelopen.

Vergeet bij een beursfilm niet de call-to-action regelmatig te herhalen!

Call to action op YouTube?

YouTube is een lastig kanaal voor verwijzende call-to-actions. Alles binnen YouTube is erop gericht om je binnen YouTube te houden. Een call-to-action richting je eigen website bijvoorbeel is daarom lastig. YouTube zetten we daarom juist meer in om jouw specifieke doelgroep aan te spreken. Met bijvoorbeeld how to’s, regelmatige updates of andere content die past in het 3H model. Zorg er daarom voor als je YouTube als kanaal inzet, je dan ook regelmatig het abonneren onder de aandacht brengt.

Tips voor call to actions YouTube video's:

  • Vertel aan het begin van de video waar je video over gaat.
  • Plaats de call-to-action aan het begin én aan het eind van je video.
  • Zet de call-to-action ook in de beschrijving van je video op YouTube.
  • Zorg bij een web-video, dat de call-to-action aansluit bij de tekst op de (landings)pagina

De Call-to-Action is onderdeel van de videomarketingstrategie. Wil je meer lezen over deze strategie en hoe je deze opstelt? lees dan ons blog over de videomarketingstrategie in 6 stappen.

Wil jij jouw kijkers ​ook blijven boeien en binden?

TVMC heeft verschillende cases uitgewerkt, waarbij we de betrokkenheid en conversie hebben verhoogd. 

Wil jij jouw kijkers ook actie laten ondernemen? Neem dan contact op met Arjan Jonker. Hij legt je graag uit hoe we dat ook voor jou kunnen doen.

Lees ook onze andere blogs over het bereiken van marketingdoelen met video:

Video op LinkedIn, do’s en don’ts
Net als op andere social media, wordt video op LinkedIn steeds belangrijker. Het algoritme waardeert video’s iets beter dan foto’s[...]
Content strategie: Waar plaats je je videocontent en hoe?
Overal zie je video’s, je wil voor jouw organisatie ook graag video goed inzetten. Maar hoe pak je dat nu[...]
Hoe krijg je meer views, 6 veelgemaakte fouten
​Video’s en views zijn onlosmakend aan elkaar verbonden. Wanneer je een video maakt, wil je natuurlijk een populaire video maken.[...]
Wijzigingen YouTube
Vanaf 13 november 2019 moeten alle contentcreators in YouTube aangeven of hun video’s voor kinderen zijn gemaakt. Dit komt door[...]
Videomarketing strategie in 6 stappen
Het maken van een video is leuk, maar als je een video maakt om bijvoorbeeld iets te promoten, moet deze[...]
Hoe maak je een watermerk op YouTube?
Hoe doen ze dat toch...Je ziet het in vele video's, rechtsonderin een afbeelding met link in de video. En het[...]
Hoe vaak moet je een video plaatsen?
Als je content plaatst op social media wil je natuurlijk dat deze wordt gezien door je volgers. Je maakt deze content[...]
Hub-content
In ons vorige blog las je over hero-content, maar daarnaast kent het 3H-model ook nog hub- en hygiëne-content. Het 3H-model,[...]
3H-model
Het 3H-model is een tool voor het maken van je contentplanning. Deze tool is bedacht door Google. Het model wordt[...]
Video Marketingmatrix
Het beslissingsproces van jouw (potentiële) klant, bestaat uit een aantal fases. De customer journey, of wel klantreis. Iedere fase heeft[...]
Social Media video
Video heeft beeld, geluid en houdt de aandacht van de kijker vast. Social media heeft daarnaast vele gebruikers dus kan[...]
Marketingdoelen bereiken met video: Call to action
Een mooie video is leuk, maar een effectieve video is nog veel mooier! Hoe bereik je je marketing doelen nu[...]
Marketingdoelen bereiken met video: retentie
We willen allemaal dat onze video mooi is en er goed uitziet. Maar een mooie video hoeft niet perse een[...]