Marketingdoelen bereiken met video: retentie

By Arjan Jonker | Marketingdoelen met video

feb 04
Retentie kijktijd TVMC

We willen allemaal dat onze video mooi is en er goed uitziet. Maar een mooie video hoeft niet perse een succesvolle te zijn. Waar het bij een marketingvideo om gaat, is dat de kijker de actie onderneemt die jij bedacht hebt. Of dat nu het achterlaten van gegevens is, het doorklikken naar een website, of de video uitkijken tot een vooraf bepaald aantal minuten. ​Een marketingvideo is pas succesvol als één van deze acties is voltooid. In deze blog bekijken we de laatste actie: retentie oftewel kijkersloyaliteit.

​Retentie: Hoe lang blijft de kijker kijken?

Binnen de videomarketing meten we dat met een percentage. Dit specifieke percentage noemen we retentie. Met behulp van van retentie weten we hoeveel procent van de kijkers je video tot het einde heeft gezien.

Maar je kunt meer zien aan de retentiecijfers. Zo weet je ook hoeveel procent van de kijkers welke seconde nog wel heeft gezien en wanneer ze gestopt zijn. Dat is handig om te weten, wanneer je een Call To Action in de video hebt gestopt.

Retentie Kijktijd TVMC

Wat kun je met deze informatie over kijktijd?

Het Amerikaanse Vidyard heeft hier onderzoek naar laten doen. 56% van de marketingvideo’s zijn korter dan 2 minuten. En de gemiddelde video wordt door 37% van de mensen uitgekeken. Dat betekent dat je goed moet nadenken over waar je jouw belangrijkste boodschap uit de video plaatst. Als slechts 1 op de 3 kijkers het einde van jouw video ziet, moet je daar dus niet (alleen) je CTA plaatsen. Dan zul je die dus ook eerder moeten ​tonen.

​Waar vind je de retentiecijfers in YouTube?

​Alle grote videohosting websites hebben retentiecijfers beschikbaar. Zowel in Vimeo als YouTube is heel veel informatie over de kijktijd van je video's beschikbaar. In handige grafieken kun je zien hoe loyaal je kijker is en hoeveel procent van je kijkers op iedere seconde van je video nog aan het kijken.

In ​onderstaand screenshot van een receptenvideo van Big Green Egg, zie je in de grafiek links hoe alle kijkers (100%) starten met kijken van de video. Naarmate de video verder afspeelt neemt het aantal kijkers geleidelijk af. Op 2 minuten, zit het aantal kijkers nog steeds ruim boven de 65%. ​Op dat punt is de chef klaar met de uitleg van het recept. We zien ​daar een scherpere lijn naar beneden, omdat we op dat punt het outtro van de video ingaan. Gemiddeld hebben de kijkers hierdoor 74% van de video bekeken.

Wat kun je met deze informatie over kijktijd?

Bij het ontwikkelen van onze marketingvideo’s houden we rekening met de kijktijd van jouw kijker. We zorgen ervoor dat de kijker echt wordt meegenomen door de video. Hierdoor haakt de kijker niet eerder af en krijgt hij de Call To Action zeker mee. Zo maken we jouw video echt effectief.

Het is tenslotte zonde als je een hele mooie video hebt en pas aan het einde vertelt wat je kijker echt moet weten… de meesten zijn dan al lang doorgeklikt naar ​een volgende video.

Tip! Interactieve video's en gepersonaliseerde video's verhogen de kijktijd enorm. Meer lezen over dit soort video's? Lees dan ons blog hierover.

Wil jij jouw kijkers ​ook blijven boeien en binden?

TVMC heeft verschillende use cases uitgewerkt, waarbij we de kijktijd en betrokkenheid hebben verhoogd. Hierdoor werden de campagnes van onze klanten meetbaar.

​Wil jij jouw kijkers ook langer ​naar je video's laten kijken? Neem dan contact op met Arjan Jonker. Hij legt je graag uit hoe we dat ook voor jou kunnen doen.

Lees ook onze andere blogs over het bereiken van marketingdoelen met video:

Video op LinkedIn, do’s en don’ts
Net als op andere social media, wordt video op LinkedIn steeds belangrijker. Het algoritme waardeert video’s iets beter dan foto’s[...]
Content strategie: Waar plaats je je videocontent en hoe?
Overal zie je video’s, je wil voor jouw organisatie ook graag video goed inzetten. Maar hoe pak je dat nu[...]
Hoe krijg je meer views, 6 veelgemaakte fouten
​Video’s en views zijn onlosmakend aan elkaar verbonden. Wanneer je een video maakt, wil je natuurlijk een populaire video maken.[...]
Wijzigingen YouTube
Vanaf 13 november 2019 moeten alle contentcreators in YouTube aangeven of hun video’s voor kinderen zijn gemaakt. Dit komt door[...]
Videomarketing strategie in 6 stappen
Het maken van een video is leuk, maar als je een video maakt om bijvoorbeeld iets te promoten, moet deze[...]
Hoe maak je een watermerk op YouTube?
Hoe doen ze dat toch...Je ziet het in vele video's, rechtsonderin een afbeelding met link in de video. En het[...]
Hoe vaak moet je een video plaatsen?
Als je content plaatst op social media wil je natuurlijk dat deze wordt gezien door je volgers. Je maakt deze content[...]
Hub-content
In ons vorige blog las je over hero-content, maar daarnaast kent het 3H-model ook nog hub- en hygiëne-content. Het 3H-model,[...]
3H-model
Het 3H-model is een tool voor het maken van je contentplanning. Deze tool is bedacht door Google. Het model wordt[...]
Video Marketingmatrix
Het beslissingsproces van jouw (potentiële) klant, bestaat uit een aantal fases. De customer journey, of wel klantreis. Iedere fase heeft[...]
Social Media video
Video heeft beeld, geluid en houdt de aandacht van de kijker vast. Social media heeft daarnaast vele gebruikers dus kan[...]
Marketingdoelen bereiken met video: Call to action
Een mooie video is leuk, maar een effectieve video is nog veel mooier! Hoe bereik je je marketing doelen nu[...]
Marketingdoelen bereiken met video: retentie
We willen allemaal dat onze video mooi is en er goed uitziet. Maar een mooie video hoeft niet perse een[...]