Marketing video

Wat is video marketing? En wat is het verschil tussen een video productiehuis en een videomarketingbureau? Beide bedrijven maken namelijk video’s. Ook beide video’s kunnen voor verschillende platforms worden gebruikt. Toch is er wel een groot verschil. Wij vinden het belangrijk dit verschil goed uit te leggen, dus deze pagina bevat veel informatie. We beloven je, het is de moeite waard :-), dus pak een kop koffie en veel lees- en kijkplezier!

Overeenkomsten videoproductie en video marketing

Om dit verschil te vertellen lopen we even door de stappen heen die nodig zijn om een video te maken. Bij het maken van een video begin je altijd met een verkennend gesprek. Hier wordt het idee voor een video besproken. Vanuit hier maakt de videomaker een script. Daarna wordt alles voor de video geregeld. Denk aan acteurs, maar ook aan benodigde camera apparatuur. Ook wordt er bekeken waar de video gefilmd gaat worden. Als dit klaar staat, wordt er een film dag ingepland. Na de opnames wordt er een video montage gemaakt en kan de video gepubliceerd worden.

Verschil met gewone videoproducties en video marketing

Dit doen zowel een videoproductie huis als een videomarketingbureau. Maar een videomarketingbureau doet nog meer. Alle stappen worden door een videomarketingbureau verdiept. Ze beginnen namelijk al voor de script fase met het uitwerken van de bij behorende marketingstrategie. Wat is het doel van de video? Wat moet de kijker doen na het kijken van de beelden? Naast dit doel wordt ook de doelgroep geanalyseerd. Op wie moet de video worden gericht? Een 50-jarige kijkt anders naar video’s dan een 15-jarige. Ook zijn ze te vinden op andere platforms en kijken ze naar andere kanalen. Hiermee wordt allemaal rekening gehouden.

Wat zijn de marketingdoelen van jouw video?

Op basis van deze doelen en doelgroepen worden de scripts gemaakt. Op deze manier kunnen we de video’s zo maken dat er een zo’n groot mogelijke ROI (return on investment) wordt behaald. Vaak betekent dit dus ook dat er niet 1 video wordt gemaakt. Het wordt juist verdeeld over meerdere kortere video’s, gericht op verschillende doelgroepen. Wees niet bang dat er dan extra draaidagen bij komen, want dat is vaak niet nodig. Het filmen van deze video’s kost meestal net zoveel tijd als het filmen van 1 grotere video. 

Daarnaast is het ook nog mogelijk om door te gaan met de personalisatie van video’s of interactieve video’s.Op deze manier geef je jouw kijker nog meer het idee dat hij/zij er echt bij wordt betrokken. Zo kan je bijvoorbeeld per kijker zijn of haar naam in een video of foto verwerken. Maar uiteraard is wat in de video komt volledig aanpasbaar naar jouw wensen.

Verschillende video’s voor verschillende uitingen

Als de strategie duidelijk is en de scripts goed zijn, worden de video’s opgenomen of wordt de eerste opzet van de animaties gemaakt. Belangrijk: wij gaan pas van start als het concept akkoord is voor jou. Hierdoor weet je zeker dat wat we filmen of animeren 100% past bij jouw campagnes en doelstellingen.

Het verschil met een video productiehuis komt weer terug in de videomontage. Hier wordt er namelijk rekening gehouden met welke video voor welk platform wordt gemaakt. Denk hierbij aan LinkedIn, Instagram, Facebook noem het maar op. Dit is omdat er namelijk per platform een andere doelgroep is. Maar daarnaast verschilt ook het kijkgedrag. Daar komt ook bij dat je bijvoorbeeld voor Instagram maximaal 1 minuut video mag uploaden. Elk platform heeft dus ook weer zijn eigen technische specificaties. In de strategie wordt al nagedacht waar wat moet komen en in deze fase wordt dit uitgewerkt. 

Het stopt niet met de publicatie van de video’s

Als de video’s af zijn en de campagne live gaat, houden we ook in de gaten of de video’s wel hun doelen bereiken. Zo kunnen we snel bijsturen waar nodig, zodat jij jouw gestelde doelen behaald. Om dit te kunnen doen stellen we vooraf doelen op waarin we het bereik vaststellen. Per platform kunnen we als bedrijf de kijkgegevens van de video zien. Maar ook op wat voor apparaat dit wordt bekeken. Door deze gegevens bij te houden, kunnen we zien of de doelen dus worden behaald en of er moet worden bijgestuurd. Dit kan door bijvoorbeeld meer op mobiel in te zetten in plaats van desktop.  

Over jou en ons

Om dit allemaal te kunnen bereiken vinden wij het als video marketingbureau ook erg belangrijk om jouw bedrijf goed te leren kennen voordat we aan een project beginnen. Als we dit doen, kunnen we namelijk jouw sterke punten herkennen en jou beter helpen met jouw videomarketing. Dit helpt ons ook met het krijgen van een eerlijk en echt beeld van jouw organisatie. Dit weerspiegelt zich dan ook terug in de video.


Als videomarketingbureau zien we dat veel klanten vaak denken: ‘We maken even één video en deze video helpt wel bij de marketingactiviteiten’. Maar dit is helaas niet zo. Het is effectiever meerdere (korte) video’s te maken in plaats van één video, zolang die maar aansluiten bij jou marketingactiviteiten. Natuurlijk helpen en maken wij ook die grotere video voor je, maar ook deze moet dan wel passen in jouw marketingstrategie en helpen deze doelen te bereiken. 


Meer weten? Neem gerust contact met ons op!