Social Media Video

Op social media kun je niet meer om video heen. YouTube, Instagram, Facebook en LinkedIn staan alle vier in de top van de meeste gebruikte sociale media in Nederland. Alle social media platformen willen dat jij jouw video’s deelt aan hun gebruikers. Maar is elke social media video hetzelfde?

Wat voor video voor welk social mediakanaal?

Daar kunnen we kort in zijn: Nee! Iedere gebruiker gaat, per platform, namelijk anders om met de content die wordt geplaatst. Dat betekent dus ook dat de content die je maakt voor social media, moet aansluiten bij ieder afzonderlijk platform. Één video voor alle social media platformen, werkt in deze tijd echt niet meer.

Globaal gezien kun je de volgende leidraad aanhouden voor je videocontent. Uiteraard is dit een algemeen beeld. Hou altijd je eigen doelen en doelgroep in de gaten!

Social Media Platform

​​​​Type videocontent

Facebook

Vermaak, lengte niet te lang

Instagram

Mooiere content, maximaal 1 minuut, teaser-achtig, maar niet te actiematig. Ondersteunen met IGStories

YouTube

Vermaak, educatief, how to, specifieke doelgroepen. Verdeel de verschillende content in gerichte afspeellijsten

Twitter

Teaser content om door te linken naar je website of YouTube kanaal. Inspelen op actualiteiten.

LinkedIn

‘To the point’, kijkers moeten er vanuit hun beroep iets aan hebben

Hoe maak je een goede social media video?

Om voor alle kanalen aparte video’s te maken klinkt als veel werk. We moeten toegeven dat de platformen het zeker niet eenvoudiger maken, maar het is echt niet onmogelijk.

Door vooraf te bepalen op welke kanalen je jouw video gaat inzetten, kun je met een goed doordacht productieplan dit direct ondervangen. Wanneer je een video bijvoorbeeld op Instagram plaatst, moet je er rekening mee houden dat de beeldverhouding vierkant moet zijn. Wij filmen dan de (extra) shots zo dat de video (ook) vierkant gemonteerd kan worden. Wordt je video op YouTube onderdeel van een serie, dan filmen we ook meteen een goed eindbeeld waar je de ‘cards’ in kwijt kunt.

Voordelen platform specifieke social mediavideo’s

  • Kijker krijgt een video te zien, die past bij wat hij op dát moment aan het doen is
  • Je wordt vaker getoond in de feed / tijdlijn, dan wanneer je een YouTube-link deelt
  • Je kunt je kijker sturen in het maken van de door jou gewenste actie
  • De video's zijn een sterke ondersteuning van je marketingcampagne. Door zichtbaarheid, maar ook doordat je eenvoudig je doelgroep kunt targetten.

Wil jij meer weten over social media video of er zelf een laten maken? Neem dan contact met Arjan op. Hij vertelt je er graag meer over.