Social Media video

By Vivian Brummer | Marketingdoelen met video

mrt 22
The Video Marketing Company

Video heeft beeld, geluid en houdt de aandacht van de kijker vast. Social media heeft daarnaast vele gebruikers dus kan je ook een grote groep mensen bereiken. En het algoritme van de diverse platforms zijn zo gemaakt dat video vaker getoond wordt dan alleen tekst. We vertelden hier al eerder over in ons blog over video's op Facebook. In dit blog geef ik tips over hoe jij je sociale mediavideo zo efficiënt mogelijk kunt inzetten op social media.  

De tekst gaat verder onder de video.

Video is een middel om een doel te bereiken. Je laat een video maken, omdat deze je helpt dit doel te bereiken. Wil jij je doelgroep informeren, entertainen of staat het promoten van je bedrijf centraal? Wil je meer likes op Facebook, meer volgers op Instagram of bijvoorbeeld een beter bereik op LinkedIn? Dit zijn allemaal verschillende doelstellingen. En deze doelstellingen staan nooit opzichzelf. Zorg ervoor dat je deze doelstelling uit je marketingstrategie haalt en deze centraal stelt.  Hierdoor versterkt de video je gehele campagne. Let erop dat je niet meerdere doelstellingen in 1 video probeert te verwerken. Kies 1 doelstelling per video, zodat je de video gericht in kunt zetten. Je zult zien dat dat veel effectiever is!

Doelgroep op social media

Je doelstelling moet je vervolgens overbrengen aan je doelgroep, maar dan moet je wel weten waar jouw doelgroep te vinden is. Een goed overzicht van waar welke doelgroep zit, zie je in de onderste twee tabellen. De tabellen komen uit 2018 en geven duidelijke percentages weer.  Zo zie je dat je de oudere doelgroep van 65-79 jaar het beste kan benaderen via Facebook. En bij jongeren tussen de 15-19 jaar een grote kans maakt via YouTube en Instagram. Uiteraard is je doelgroep te bereiken via veel meer kanalen, maar in dit blog focussen we ons op de Social Media kanalen :-).

Het aantal gebruikers van een social media platform per doelgroep:

Welk platform wordt dagelijks door de doelgroep bezocht:

Cijfers Social Media gebruik Nederland 2018. Bron: Newcom Research & Consultancy.

De ideale lengte van een video

De ideale lengte van een video hangt sterk af van het platform waar je de video plaatst. Als je een video plaatst op Facebook of op Instagram dan moet deze niet te lang zijn. Op Facebook en Instagram kijkt men vluchtig naar een video. De ideale lengte voor deze platformen zou een video van 20 seconden zijn.

Op je website kan de video iets langer duren dan op social media. Wanneer een kijker namelijk op je website de video bekijkt, is hij of zij al geïnteresseerd in jouw product of dienst. De ideale lengte op je website is circa 1 minuut. Hoe dieper iemand in je site zit, hoe langer de video kan duren. Zit iemand op een specialistische pagina, dan kan een video gerust enkele minuten duren. Men is dan namelijk al geïnteresseerd. 

 Meer informatie over de lengte van een video vind je in het blog over ‘de ideale lengte van een video’.  

Beste formaat van een social mediavideo

Het formaat van een video is ook belangrijk om aan te denken. We bedoelen hiermee niet het aantal mb's, maar de daadwerkelijke vorm van de video. Steeds vaker zie je op social media vierkante video’s voorbijkomen in plaats van horizontale video’s. Het voordeel van een vierkante video is dat het hele scherm zowel verticaal als horizontaal wordt benut op een smartphone. Wij worden namelijk steeds luier en kantelen niet zo snel meer onze telefoon om een horizontale video te bekijken.

Op Instagram heb je ook nog het verticale formaat. Deze wordt met name gebruikt voor de stories en IGTV. Je leest hierover meer in ons blog over IGTV.

Tip! Upload je video altijd direct op de social media kanalen voor het grootste bereik. Plaats je de video door middel van een link naar bijvoorbeeld YouTube, dan is het bereik lager. Wil je meer abonnees op je YouTube kanaal, of meer views krijgen, dan uiteraard wel de direct link plaatsen.

Hoe vaak je een video moet plaatsen wisselt per platform, en uiteraard per doelgroep. Wij leggen dit verder uit in dit blog over de ideale plaatsingsfrequentie.

Wil je meer weten over video en Instagram? Lees dan dit blog. Hierin geven we tips en tricks over video's op je feed, in je stories en natuurlijk IGTV.

Wil je meer weten over social media video's?

Wil jij een groter bereik op Social Media? Neem dan contact op met Vivian Brummer. Zij legt je graag uit hoe video's jouw bereik op LinkedIn, Facebook en Instagram kunnen vergroten.

Video op LinkedIn, do’s en don’ts
Net als op andere social media, wordt video op LinkedIn steeds belangrijker. Het algoritme waardeert video’s iets beter dan foto’s[...]
Content strategie: Waar plaats je je videocontent en hoe?
Overal zie je video’s, je wil voor jouw organisatie ook graag video goed inzetten. Maar hoe pak je dat nu[...]
Hoe krijg je meer views, 6 veelgemaakte fouten
​Video’s en views zijn onlosmakend aan elkaar verbonden. Wanneer je een video maakt, wil je natuurlijk een populaire video maken.[...]
Wijzigingen YouTube
Vanaf 13 november 2019 moeten alle contentcreators in YouTube aangeven of hun video’s voor kinderen zijn gemaakt. Dit komt door[...]
Videomarketing strategie in 6 stappen
Het maken van een video is leuk, maar als je een video maakt om bijvoorbeeld iets te promoten, moet deze[...]
Hoe maak je een watermerk op YouTube?
Hoe doen ze dat toch...Je ziet het in vele video's, rechtsonderin een afbeelding met link in de video. En het[...]
Hoe vaak moet je een video plaatsen?
Als je content plaatst op social media wil je natuurlijk dat deze wordt gezien door je volgers. Je maakt deze content[...]
Hub-content
In ons vorige blog las je over hero-content, maar daarnaast kent het 3H-model ook nog hub- en hygiëne-content. Het 3H-model,[...]
3H-model
Het 3H-model is een tool voor het maken van je contentplanning. Deze tool is bedacht door Google. Het model wordt[...]
Video Marketingmatrix
Het beslissingsproces van jouw (potentiële) klant, bestaat uit een aantal fases. De customer journey, of wel klantreis. Iedere fase heeft[...]
Social Media video
Video heeft beeld, geluid en houdt de aandacht van de kijker vast. Social media heeft daarnaast vele gebruikers dus kan[...]
Marketingdoelen bereiken met video: Call to action
Een mooie video is leuk, maar een effectieve video is nog veel mooier! Hoe bereik je je marketing doelen nu[...]
Marketingdoelen bereiken met video: retentie
We willen allemaal dat onze video mooi is en er goed uitziet. Maar een mooie video hoeft niet perse een[...]