Tips: Het plaatsen van een video op Instagram

By Vivian Brummer | Social Media videos

sep 10
Tips: Het plaatsen van een video op Instagram

Het plaatsen van een video op Instagram. Het lijkt simpel, maar is het zo simpel als het lijkt? Ze zijn razend populair. Niet alleen bij jouw kijkers, maar ook het algoritme van Instagram is dol op video's. Video's worden op Instagram (en andere social media) beter vertoond dan andere content. Het is dus belangrijk dat je hier goed gebruik van maakt. Hoe weet je nu of je het maximale uit jouw video's haalt op Instagram? Wij helpen je met de do's en don'ts van het plaatsen van een video op Instagram.

De tekst gaat verder onder de video.

Plaatsen van een video op Instagram

Het begon met video’s die je op je tijdlijn kan plaatsen. Daarna introduceerde Instagram haar story. Zodat je ook luchtige en dagelijkse verhalen kon delen met je volgers. Deze verdwijnen na 24 uur. Sinds afgelopen jaar kunnen we nu ook gebruik maken van InstagramTV, waar we lange video’s plaatsen. Je hebt veel dus verschillende manieren om deze te delen: Je kan ze plaatsen op je tijdlijn, in je story of op InstagramTV. Welke jij het beste kunt gebruiken, ligt eraan wat voor video jij plaatst. In dit blog geven we de do's en don'ts per onderdeel, we beginnen met de tijdlijn.

Tijdlijn

Do's van een video plaatsen op je tijdlijn:

 1. Plaatsen van graphics & ondertiteling
  Plaats een leuke graphic in je video om hem meer onder de aandacht te brengen. Zo val je op in de tijdlijn van je volger. Daarnaast ziet dit er ook nog eens inspirerender uit en kun jij je boodschap beter laten overkomen. Vergeet hem ook niet te ondertitelen. Mensen die de video zonder geluid kijken, moeten de boodschap namelijk ook kunnen halen uit de graphics. 
 2. Relevante video
  De video die je plaatst moet wel relevant zijn. Hij komt op je profielpagina terecht en mensen kunnen deze blijven kijken, ook nieuwe volgers kunnen de video zien. De inhoud moet dus informeren, amuseren of activeren voor optimaal resultaat.
 3. Plaats een onderschrift
  Vergeet niet een onderschrift te plaatsen bij de video op je tijdlijn (met hashtags!). Zo vertel je mensen waar de video over gaat. Ook belangrijk voor de mensen die de video bekijken zonder geluid. Zo weten zij ook waar je over vertelt in de video. Niet alleen graphics helpen hierbij een handje ook de beschrijving. Let op: je mag maximaal 30 hashtags bij je bericht plaatsen.

Tip! Kies een omslag bij je video. Dit is het plaatje/beeld dat zichtbaar blijft op je profielpagina. Hoe? Dat leggen we uit in deze how-to video.

Don'ts van video plaatsen op je tijdlijn:

 1. Te lang
  Maak je video niet te lang. Als je video langer dan 60 seconden duur, wordt hij afgebroken. Hij wordt namelijk na 60 seconden echt abrupt afgebroken. Zorg er dus voor dat jij je video binnen de minuut houdt. Dit is ook beter voor je kijktijd, want men kijkt op Instagram het liefst korte video's (rond de 20 seconden).
 2. Onscherpe video
  De video moet van goede kwaliteit zijn. Een video van goede kwaliteit is aantrekkelijker om naar te kijken. Daarnaast komt dit ook professioneler over en neemt men jou serieuzer. Op je tijdlijn verwacht men hoge kwaliteit, maar dit geldt natuurlijk ook voor het geluid.heb je een leuke video, maar vind je hem niet zo mooi. Plaats hem dan in je story.
 3. Te veel plaatsen
  Plaats niet te veel video’s op je tijdlijn, dit wordt eentonig. Probeer af te wisselen tussen foto en video.

Stories

Do's van video in je story:

 1. Maak gebruik van graphics;
  In je story kan je geen onderschrift plaatsen zoals op je tijdlijn, maak daarom gebruik van graphics en afbeeldingen die vertellen waar jouw video of foto over gaat. Dit ziet er ook nog eens heel erg leuk uit!
 2. Maak gebruik van de poll, quiz of q&a;
  Je kan natuurlijk filmpjes en foto’s plaatsen in je story, maar je kan ook iets extra toevoegen aan je story. Zoals de poll, quiz of q&a. Op deze manier zorg je voor interactie met je volgers. Zo leren zij jou beter kennen en leer jij hen beter kennen. Je kan bijvoorbeeld ook om advies vragen om je profiel te optimaliseren, dit kan weer zorgen voor meer engagement.
 1. Bewaar je highlights;
  Je story verdwijnt 24 uur nadat je deze hebt geplaatst. Sinds een tijdje kun je de leukste foto’s en video’s uit je story bewaren. Deze kun je zetten in je highlights die je weer kan onderverdelen in verschillende onderwerpen. Leuk om belangrijke herinneringen te bewaren. Zo kunnen je volgers deze ook terugvinden!
Highlights Instagram

Don'ts van video in je story:

 1. Plaats niet te veel content in je story;
  Het plaatsen van een story is makkelijk en snel, maar sla niet door. Als jij te veel deelt binnen 24 uur kan dit afschrikken. Je volgers zullen dan niet elke post met alle aandacht bekijken. Dat is natuurlijk niet wat je zou willen. Beperk het tot maximaal 10 berichten in 24 uur. Mocht je toch helemaal los willen gaan, hou dan in de gaten dat het maximum 100 stories per dag is. 
 2. Helemaal geen story plaatsen;
  Nooit een story plaatsen is ook niet handig. Met je story kom je juist onder de aandacht bij je volgers en zullen ze je niet vergeten. Probeer op zijn minst 3x per week iets online te zetten wanneer dagelijks iets plaatsen te veel tijd kost. Daarnaast maakt het niet uit als de kwaliteit minder goed is dan op je tijdlijn. Dat is juist de charme van je story. Vergeet ook niet om je tijdlijn-video te delen. Klik hiervoor op het vliegtuigje onder je tijdlijn-video.
 3. Je gebuikt geen hastags, locatie of tags;
  Niet alleen onder je foto of video plaatst je hastags, een locatie of een tag. Dit kan je ook doen in je story! Het is zelfs heel belangrijk om dit niet te vergeten. Wanneer je gebruikt maakt van deze onderdelen in je story kom je nog beter onder de aandacht bij je doelgroep, maak hier dus gebruik van. 

Tip! Verberg je hastags onder bijvoorbeeld een graphic. Dit kan heel eenvoudig door op de graphic te tikken (hij gaat dan naar de voorgrond). Het maakt niet uit hoe groot je hashtag is, dus verklein hem gerust tot minimaal.

InstagramTV

Do's van een video op InstagramTV:

 1. Plaats hier je video’s die te lang zijn voor je tijdlijn of story
  De video’s op je tijdlijn duren maar maximaal 60 seconden. De video’s op je story duren 15 seconden en te veel video’s van 15 seconden schrikt mensen af. Op InstagramTV kun je video’s uploaden tot wel 60 minuten! Wil jij dus content plaatsen die te lang is voor je tijdlijn en je story? Dan kun je deze plaatsen op InstagramTV. 
 2. Deze moeten van hoge kwaliteit zijn
  InstagramTV is vergelijkbaar met YouTube. De content die je plaatst, zijn hetzelfde soort video’s als YouTube zou zetten. Wij vinden het prettig om YouTube video’s te bekijken van een hoge kwaliteit, dit geldt ook voor Instagram video’s. Als je gaat beginnen aan InstagramTV upload dan video’s die zijn gefilmd met een goede camera en niet met je oude telefoon.
 3. Houd rekening met de coverfoto’s
  Op je YouTube heb je de thumbnail die kort laat zien waar jouw video over gaat. Zo heb je op op InstagramTV een coverfoto. Deze coverfoto laat de inhoud van jouw InstagramTV video zien. Dit is een belangrijke foto, zorg ervoor dat je hier aandacht aan besteedt. Zorg ervoor dat je altijd een coverfoto plaatst. Hoe je een goede thumbnail maakt, zie je in dit blog.

Tip! Wanneer je een video plaatst op InstagramTV kondig dit dan aan op je tijdlijn en/of in je story Hoe? Dat laten we zien in deze how-to video over InstagramTV:

Don'ts van een video op InstagramTV:

 1. Geen ondertiteling bij je video
  Het is zonde als je de InstagramTV video niet voorziet van een ondertiteling. Ook al kun je langere video’s plaatsen, het blijft social media. En social mediavideo’s bekijken wij in veel gevallen zonder geluid. 
 2. Te lange content
  Je kunt video’s tot wel 60 minuten plaatsen op InstagramTV. Je kan die volle 60 minuten gebruiken, maar wij raden dit niet aan. InstagramTV is alleen te bekijken via een mobiel device en niet via een desktop. Over het algemeen bekijkt men korte video’s op onze telefoon, houdt daar dus rekening mee.
 3. Alleen gebruik maken van InstagramTV
  Hoe leuk het ook is: Niet meteen doorslaan en vanaf nu alleen gebruik maken van InstagramTV. Je volgers op de hoogte houden via korte verhalen op je story en af en toe een video op je tijdlijn plaatsen, is nog net zo belangrijk. Daarnaast bekijken mensen vooralsnog sneller en vaker een video op hun tijdlijn en in hun stories. Zorg dus dat je alle drie de onderdelen goed inzet.

Tip! Volg je ons al op Instagram? Onze kantoorhond Joep beheert dit kanaal. Hij geeft een kijkje achter de schermen bij ons.


Meer informatie over video's op Instagram?

Wil je meer weten het plaatsen van video's op Instagram? of wil je weten hoe je meer kunt bereiken met video? Neem dan contact op met Esther Jonker. Zij legt je graag meer uit.