Video Marketingmatrix

By Vivian Brummer | Marketingdoelen met video

apr 12
Team Vier

Het beslissingsproces van jouw (potentiële) klant, bestaat uit een aantal fases. De customer journey, of wel klantreis. Iedere fase heeft een eigen benadering nodig. Hoe kun je je klanten het beste benaderen? In deze video marketingmatrix is de customer journey, de funnel en de fase weergegeven waarin een klant zich bevindt. Zo kun jij kiezen in welke fase jouw klant zit en hier de video op aanpassen. Zo bereik jij je doelgroep optimaal.

Fase 1 Branding:

In de eerste fase is de klant nog niet bekend. Bij branding gaat het dan ook om het promoten van een product, dienst of organisatie. Bij branding moet jij je onderscheiden van je concurrenten. Laat zien dat jouw product beter is, zodat de consument jou opmerkt. Branding levert herkenbaarheid en versterkt je imago. Een middel om te branden is met behulp van video. Video heeft online een groot bereik doordat het op veel platformen kan worden ingezet, zoals op Instagram, LinkedIn of op je website. Je laat met behulp van een video klanten kennis maken met jouw product. 

Fase 2 Awareness:

In fase twee van de video marketingmatrix moet de klant bewust worden van een boodschap. Awareness is namelijk gericht op het ontwikkelen van een identiteit. Awareness creëren is belangrijk voor bedrijven die nog onbekend zijn op de markt, maar ook voor bedrijven die bijvoorbeeld een nieuw product op de markt hebben gebracht. Een organisatie wil bijvoorbeeld een video laten produceren van een nieuw product wat zij dus net op de markt hebben gebracht. Met video willen zij klanten bewust maken dat er een nieuw product is. In de video wordt er vertelt over het nieuwe apparaat, de ‘tools’ en de voordelen. De boodschap in deze video is dat er een nieuw product meer faciliteiten en voordelen. 

Jura

Screenshot: Jura Giga X8 presentatievideo. Benieuwd naar de video

Fase 3 Leads:

In deze fase gaat een klant zich oriënteren. Een lead wil graag meer informatie over een productie of dienst.  Uiteindelijk is het de bedoeling dat de lead, na het oriënteren, een potentiële klant wordt. Oriëntatie is door de digitalisering de afgelopen jaren enorm verandert. Veel mensen doen tegenwoordig hun oriëntatie op het internet, daarom is video ook hier de perfecte uitkomst voor. Met een video kun jij uitleg geven over bijvoorbeeld een bepaald beroep. Stel dat iemand opzoek is naar een nieuwe baan. Door middel van een recruitment video vertellen wat de baan inhoudt, welke werkzaamheden hierbij komen kijken en wie de medewerkers zijn. Zo heeft de klant meteen een beeld bij het beroep en het bedrijf waar hij eventueel gaat solliciteren. 

Iv-Groep

Screenshot: Recruitment video Iv-Groep. Benieuwd naar de video?

Fase 4 Prospects:

Een prospect heeft zijn oriëntatie gedaan en heeft de intentie een product te kopen. Het is iemand die al geïnteresseerden is en de afweging maakt iets te kopen. Prospects staan ook al in je database en moeten nu nog klanten worden. Maak er gebruik van dat ze al in je database staan. Je prospects omzetten in klanten kan door ze te benaderen met video via bijvoorbeeld de nieuwsbrief. Je hoeft een prospect alleen nog maar te overtuigen om uiteindelijk de aankoop te doen. 

Fase 5 Sales:

In deze fase heeft een klant de beslissing gemaakt om voor jouw product kiezen. De klant heeft dus gekozen voor jouw product. Echter, kan een klant nog steeds afhaken in deze fase en toch niet overgaan tot een aankoop. Zo’n afhaakmoment wil je natuurlijk voorkomen. Veel mensen doen tegenwoordig hun aankopen online. Een online aankoop kan je ondersteunen met behulp van video. Je kan een product extra goed weergeven door een 360 graden video te laten zien. Of je kan een model van de catwalk laten lopen in het kledingstuk wat iemand gaat kopen. Zo krijgt de klant een nog beter beeld van het product wat afhaken kan voorkomen. 

Fase 6 After Sales:

In de after sales wil je dat een klant loyaal wordt/blijft aan jouw organisatie of product. Je wilt dat een klant bij jouw bedrijf blijft en niet overstapt naar de concurrent. Loyaliteit creëer je door klanten te betrekken en (wekelijks, maandelijks, jaarlijks) op de hoogte houden. Doe dit door bijvoorbeeld maandelijks een receptenvideo te delen wanneer een klant een barbecue heeft gekocht.  Of deel interieurstyling tips bij de aankoop van een kast. Deze video deel je alleen met jouw klanten door middel van bijvoorbeeld de nieuwsbrief. Zo blijven de klanten betrokken bij jouw bedrijf. Ze vinden deze content namelijk ontzettend leuk om te zien! Loyaliteit heeft ook als doel om van een loyale klant een ambassadeur te maken. 

Big Green Egg

Screenshot: Receptenvideo Big Green Egg. Benieuwd naar de video?

Fase 7 Ambassadors:

In de laatste fase van de video marketingmatrix is een loyale klant ambassadeur geworden. Naast dat een ambassadeur ook loyaal is, brengt hij daarnaast nieuwe klanten voor jouw bedrijf! Ambassadeurs zijn zo lovend over jouw product dat zijn hun enthousiasme delen met vrienden, familie en onbekende mensen. Een ambassadeur praat over een product in bijvoorbeeld een video. In deze video kan een ambassadeur zijn review geven over het product en daarnaast uitleggen hoe een product werkt.  Tegenwoordig worden ambassadeurs ook wel ‘influencers’ genoemd. Zij geven betaald of onbetaald hun mening over een product. Maar in het geval van een ambassadeur gaat het vooral om een trouwe klant die onbetaald zijn mening geeft. 


Wil jij meer weten over de Video marketingmatrix? Wij kunnen je er alles over vertellen!