Video op LinkedIn, do’s en don’ts

By Esther Jonker | Marketingdoelen met video

apr 21
Video op LinkedIn

Net als op andere social media, wordt video op LinkedIn steeds belangrijker. Het algoritme waardeert video’s iets beter dan foto’s of tekst. Wat simpelweg inhoudt, dat LinkedIn ze vaker laat zien aan je volgers. Het gaat echter (helaas) niet zomaar vanzelf. Wil je je doelgroep bereiken op LinkedIn, dan is het belangrijk om de video’s op de juiste wijze in te zetten. Gewoon een video’tje posten is leuk…maar niet altijd even effectief. Je hebt veel tijd aan je video’s besteed, dus dan wil je ook dat ze je wat opleveren. Hoe zorg je er nu voor dat je video’s goed bekeken worden op dit platform? We geven in dit blog drie do’s en don’ts voor het inzetten van video op LinkedIn.

Welke mogelijkheden heeft LinkedIn voor video?

Binnen LinkedIn zijn er twee verschillende manieren om video in te zetten. Je kunt een video delen met je netwerk (vooraf gemaakt), of je kunt een live broadcast uitzenden (live gemaakt). Deze laatste optie is nog niet voor iedereen beschikbaar, momenteel kan alleen nog een pilot groep live uitzenden in Nederland. De eerste manier (een video delen) is inmiddels wel voor iedereen beschikbaar en zeer gebruiksvriendelijk. De video optie wordt dan ook veel gebruikt. Toch zien we wel eens dat belangrijke zaken binnen een marketingvideo op LinkedIn vergeten worden. Zonde. Dus tijd om de belangrijkste do’s en don’ts te delen.

Tips voor het plaatsen van video op LinkedIn

Tip 1: Native uploaden

Video’s worden door het algoritme van LinkedIn automatisch beter vertoond dan andere berichten. Maar…. Dit geldt alleen voor video’s die native zijn geuploaded. Dit houdt in dat je ze upload naar LinkedIn. Wanneer je een link deelt naar je video (bijvoorbeeld op YouTube) geldt dit voordeel niet. Easy peasy, dan deel je je video native, zou je zeggen. Maar dat is niet zo eenvoudig. Soms heb je een ander doel met je video. Bijvoorbeeld een abonneebase op YouTube opbouwen. Dan is een native video minder effectief als een link. Natuurlijk is er nog een andere mogelijkheid. Upload een teaser van je video (korte versie, met Call-to-action) op je pagina. En link vervolgens naar de bewuste pagina waar je de kijker naar toe wilt leiden. Bijvoorbeeld in het eerste comment. Je hebt dan het voordeel van de native video, en kunt toch je doel bereiken. Gebruik je je video voor branding of andere doelen waarbij geen externe link nodig is? Upload dan je volledige video. Mits deze uiteraard niet te lang is (zie Wat je niet moet doen, verderop in deze blog).

Tip 2: Ondertiteling

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Ondertitel al je video’s! Niet alleen om dat de doven en slechthorenden dan je video kunnen volgen. Maar ook omdat veel mensen de video’s zonder geluid kijken. En vergeet ook niet de SEO voordelen. Je LinkedIn berichten worden namelijk ook uitgelezen door de zoekmachines. Het uploaden van je ondertiteling gaat heel eenvoudig. We leggen het stap voor stap uit in deze video.

De tips gaan verder onder de video. 

Tip 3: SEO optimaliseren


Naast dat de ondertitelingen wonderen doet voor je vindbaarheid, biedt LinkedIn nog meer mogelijkheden. Zo worden ook je titel, beschrijving en hashtags gelezen. Besteed hier dus tijd in. Vul deze helemaal in, wanneer je de video plaatst. En niet ‘Video 1 Piet legt werking Product x uit’. Maar maak er een aansprekende titel van, zoals: ‘Hoe werkt product x, Piet legt het uit’. 

Wat moet je niet doen met video op LinkedIn?

Don't 1: Te lange video uploaden

LinkedIn is een social media. Dat houdt in dat men er interactie heeft met andere mensen. Het kijken van video’s hoort daar ook bij, maar de spanningsboog van de kijker is kort. Ze komen je bericht tegen en ze kijken vluchtig. Je informatie is, anders dan op je website, meestal niet bewust opgezocht. Wij adviseren altijd om de video’s niet langer dan 2 minuten te laten duren, en liever nog een stuk korter. Heb je veel te vertellen over jouw bedrijf? Breek de video dan op in kortere video’s. Dat is beter behapbaar voor de kijker en jij hebt bovendien opeens veel meer content. Win win! Mocht je toch een lange video willen posten (we raden het niet aan, maar het kan uiteraard wel), hou dan de grens van 10 minuten in de gaten. Is je video langer? Dan kan hij niet gepost worden.

Don't 2: Geen thumbnail uploaden

De thumbnail is de afbeelding die men ziet voordat je een video gaat bekijken. Bijvoorbeeld wanneer autoplay uitstaat, of wanneer je een link naar YouTube plaatst. Wanneer je een video native upload op LinkedIn, kun je ook een Thumbnail kiezen. Doe dat altijd! LinkedIn kiest anders automatisch een thumbnail uit voor je video. Dit is echter een willekeurige screenshot uit je video. Die zijn vaak niet mooi, of onduidelijk. Zorg ervoor dat deze thumbnail een goede weerspiegeling is van jouw branding en jouw video. In dit blog vertellen we meer over thumbnails.

Don't 3: Ongepaste video's plaatsen

Dit is een lastige, want hierover zijn de meningen flink verdeeld. Wij vinden (niet alleen vanuit marketingoogpunt) dat ieder platform een eigen doel en doelgroep heeft. LinkedIn is een zakelijk netwerk. Zet dit ook zo in. Deel alleen video’s die bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. Dit betekent niet dat het niet persoonlijk mag zijn, helemaal niet. Maar hou het doel van het platform in de gaten. Men zit er in een zakelijke setting.

Stel je hebt een brandmovie van jouw merk laten maken. Deze deel je uiteraard op LinkedIn. Een video van je team op de fiets tijdens een fundraising kan er ook gerust op (het raakt verschillende disciplines: team building, employer branding, behind the schenes etc.). Een video van jou in wielrennerspak terwijl je je 5e biertje achterover slaat alleen op een terras…. Denk daar even 2x over na. Wat voegt het toe? Zit men daarop te wachten? Past het bij je brand? Wellicht is het een betere video voor Facebook.

Sommigen vinden dat alles mag op LinkedIn, en dat is natuurlijk ook zo. Je mag alles plaatsen, er zijn geen regels (buiten de normale gedragsregels natuurlijk). Maar of het voor je marketing slim is? Iets om over na te denken voor je het post.

Tip: We krijgen vaak de vraag of je de video het beste op je bedrijfspagina kunt uploaden (en dan prive delen), of dat je hem ook prive upload. Is je doel traffic naar je bedrijfsaccount, deel dan de post vanuit je bedrijfsaccount. Maar is dat geen doel? Dan is het beste de video te delen vanuit de prive accounts. Die worden beter vertoond door LinkedIn. Stuur hiervoor de native video door naar je medewerkers of collega’s. En vergeet hem uiteraard ook niet zelf te posten.

Wil je meer weten over video op LinkedIn?

Wil jij jouw zichtbaarheid vergroten op LinkedIn? Neem dan contact op met Arjan Jonker. Hij legt je graag uit hoe we dat ook voor jou kunnen doen.