Videoanalyse: wat is het?

By Vivian Brummer | Video Analytics

feb 13

Videoanalyse

Online video is in ontwikkeling. Naast dat video in ontwikkeling is, zijn ook de tools om een video te analyseren in ontwikkeling. Je kan statistieken van je video makkelijker inzien en analyseren, waardoor je je doelgroep nog beter kunt bereiken. Het klinkt afgezaagd, maar meten=weten. Jij bent misschien heel blij met je video, maar is je doelgroep dat ook? Daarom wordt videoanalyse ook steeds populairder.  De analyses maken inzichtelijk of je doelen behaald zijn.

Doel van videoanalyse

Videoanalyse is een effectieve ontwikkeling, omdat je op deze manier het doel van je video kunt aanscherpen. Met de statistieken over je video kun je veel leren over het succes van je video. Videoanalyse is het combineren van gegevens en filteren van informatie om zo tot de juiste conclusies te komen. Met het analyseren van video’s kun je leren hoe je doelstellingen beter bereikt. 

Want welke boodschap zend je nou eigenlijk uit? Videoanalyse is een goede manier om een beeld te krijgen van wat je nou eigenlijk uitstraalt. Waar liggen je sterke punten en wat zijn je valkuilen en op welk vlak is er nog ontwikkeling nodig? 

Bereik van je video

Het eerste onderdeel van een videoanalyse, is kijken hoeveel views een video heeft behaald. Het aantal views noemen we ook wel 'het bereik'. Maar het bereik is eigenlijk erg oppervlakkig.  Je weet namelijk niet hoe lang iemand naar jouw video heeft gekeken en daarnaast of de kijker actie heeft ondernomen na het zien van je video. 

Retentie van je video

Dat is meteen het tweede deel van een analyse: retentie of kijkersloyaliteit. Hier hebben we een compleet apart blog aan gewijd. Stel dat je call-to-action na 30 seconden zit en men kijkt maar 25 seconden....dan is je video niet heel effectief. Dit is dus ene heel belangrijk onderdeel binnen de analyses. Je leest hier meer over in het blog over kijkersloyaliteit.

Bij een analyse zie je bovendien of een kijker actie heeft ondernomen na het zien van je video en daar komt 'engagement' om de hoek kijken.  Engagement is een verdiepend onderdeel van kijkersloyaliteit.

Engagement

Engagement gaat namelijk over de betrokkenheid bij een video. De betrokkenheid is de interactie tussen de video en kijker. Betrokkenheid is er tijdens het kijken van een video of na het zien van een video. Het kan worden gemeten in de vorm van bijvoorbeeld:

  • Website bezoeken
  • Aankopen
  • Shares, comments, likes
  • Nieuwsbrief-inschrijvingen
  • Datacollectie etc.


Maar ook hier zien we, hoe lang heeft men de video gekeken? Haakt een groot deel na een bepaalde scene af? Engagement is belangrijk omdat het iets zegt over het effect en de inhoud van de video.  

Wil jij meer halen uit je video's? 

TVMC heeft verschillende use cases uitgewerkt, waarbij we door middel van video analyses de kijktijd en betrokkenheid hebben verhoogd. Hierdoor werden de campagnes van onze klanten nog sterker.

Wil jij jouw kijkers ook langer naar je video's laten kijken? Neem dan contact op met Esther Jonker. Zij kan je alles vertellen over onze video analyses.