Waarom en wanneer moet ik live video inzetten?

By Vivian Brummer | Social Media videos

sep 03
Live video videomarketing

Je hebt ze vast wel een keer gekeken. Die belangrijke voetbalwedstrijd die live wordt uitgezonden. Of een nestje welpjes die 24 uur per dag worden gefilmd. Of het event dat je via YouTube kunt volgen. Live video is erg efficiënt om je doelgroep makkelijk te bereiken. Maar, maak jij er wel eens gebruik van op Facebook, Instagram en/of YouTube? Op al deze social media kan je namelijk ook zelf live video inzetten. Maar waarom moet je live video inzetten? Wat zijn de voordelen? Dat leggen we uit in dit blog.

De tekst gaat verder onder de video.

Wat is live streaming?

Streaming is een techniek waarbij je geluidsfragmenten of video direct beluistert of bekijkt, zonder het fragment eerst te downloaden. Livestreaming is nog een stapje hoger. Hier kan jij je volgers direct laten meegenieten van bijvoorbeeld een concert, conferentie of de kijkers live toespreken. Het event / de actie / de opname die jij plaatst, vindt dan ook live plaats. 

Vroeger was het nog wel eens ingewikkeld om een livestream op internet te starten. Tegenwoordig bieden veel social mediakanalen deze optie gewoon aan. Je kan nu op iedere dag op ieder moment, zelf, een livestream op jouw kanaal starten. 

Wat is het voordeel van live video?

Facebook zegt (kan Facebook eigenlijk iets zeggen? 😉 ) dat men maar liefst drie keer langer naar een live video kijkt, dan een gewone video. Dit ligt in de kracht van de live content. Een livevideo voelt namelijk meer authentiek en meer intiem aan, dan een normale video. Doordat alles live is, komt een video oprecht over. Gebeurt er iets (bijvoorbeeld een blooper), dan is dat gewoon voor iedereen te zien.

Ook de algoritmes werken mee met live video. Op Facebook verschijnt een livevideo vaak bovenaan de tijdlijn. Op Instagram wordt er altijd aangegeven wanneer er een livevideo wordt gestart.  Zo heb je kans op meer bereik dan je stories, waar dit niet wordt aangegeven. Op YouTube is er zelfs een aparte pagina met livevideo’s. Een ander voordeel is dat de video’s ook kunnen worden gedownload. 

Na het opnemen van een live video wordt deze meestal bewaard. Je kan deze dus nog gebruiken als ‘normale’ video op je kanaal. Je hebt dus ook extra content om te delen en op gevonden te worden. Wanneer volgers jouw livestream niet live kunnen volgen, kunnen zij deze altijd nog later terugkijken. 

Iedereen kan meekijken

Als bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om live video in te zetten. Zoals op het gebied van customer service, een live een demonstratie geven of vragen beantwoorden van consumenten. Maar je kunt ook een live video maken om je kijkers een rondleiding achter de schermen te geven. Of je laat iemand live mee genieten van een concert. 

Kunnen jouw studenten niet bij de masterclass zijn van die week? Neem de masterclass live op en plaats hem achteraf op het internet. Zo kan de les ook achteraf nog worden bekeken. 

Livestream op social media is gratis. Dit maakt het nog laagdrempeliger om mee te starten. Daarnaast wordt een livestream bewaard na het opnemen. Op YouTube en Facebook blijft een live video gewoon staan. Op Instagram verdwijnt hij na 24 uur voor je volgers.

Hoe start je een live video?

Stel jezelf eerst de vraag: Wie wil je bereiken en waar is jouw doelgroep actief? Je kan tegenwoordig namelijk op veel verschillende platformen een live video starten. Er is keuze genoeg! Denk hierover na. Een jongeren doelgroep zal je sneller op Instagram vinden. Ouderen bereik je sneller via een livestream op Facebook. Een zakelijke livestream past weer beter op LinkedIn

Voordat je op de knop drukt, moet je weten wat je gaat vertellen. Je kan natuurlijk spontaan een verhaal vertellen voor de camera, maar dit verloopt niet altijd soepel. Net zoals live televisie kan een live video niet opnieuw worden gedaan.

Hieronder geven we 8 tips voor het maken van een live video:

Tips voor een live video:

 1. Bepaal het onderwerp;
  Wat het onderwerp wordt, is natuurlijk de belangrijkste vraag die je vooraf aan je video stelt. Je kan ook altijd aan je volgers vragen wat zij willen zien in een livestream. Wanneer je volgers laat mee bepalen in een onderwerp, maak je kans op meer kijkers. 
 2. Kies het juiste moment;
  Is jouw publiek ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds online? Bedenk het juiste tijdstip om je livestream te starten. Overdag zijn jouw volgers misschien op het werk, maar maken tijd vrij voor jouw livestream omdat deze bedrijfstips bevat. 
 3. Kondig je livestream aan;
  Wanneer je je livestream (en onderwerp van je livestream) aankondigt, is de kans op meer kijkers groter. Jouw volgers weten dan hoe laat jouw livestream begint en waar jij over gaat praten. Zo kunnen zij hier eventueel tijd voor vrij maken. 
 4. Zorg voor goede kwaliteit;
  Men verwacht goede kwaliteit bij een video, ook bij live video. Wanneer je met je telefoon filmt, is de kwaliteit natuurlijk minder goed dan met een professionele camera. Zorg er dus voor dat je goed materiaal hebt of leent. 
 5. Test, test, dubbel test;
  Het is zonde als je livestream wordt onderbroken door een slechte internetverbinding. Daarnaast moet de belichting goed zijn en moet je microfoon werken. Check dit dus allemaal voordat je een livestream start. 
 6. Voorkom fouten; 
  Een livestream moet namelijk in één keer goed gaan. Bij een livestream kan er achteraf niet worden geknipt of geplakt. Bereid je dus ook goed voor door middel van een script. Wanneer je niet weet waar je over praat, komt dit onprofessioneel over. Leuke foutjes, zoals bloopers etc. kunnen wel. 
 7. Sla hem op;
  Sla voor de ook altijd je eigen livestream op. Zo kan je hem eventueel knippen en plakken en in stukjes of in zijn geheel opnieuw online plaatsen. 
 8. Regelmatig livestreamen. 
  Hoe vaker je live gaat, hoe leuker het en hoe beter je wordt. Daarnaast weten jouw volgers op een gegeven moment het tijdstip dat jij live gaat streamen. Zo kan het aantal kijkers oplopen.

Wil jij jouw doelgroep bereiken met live video's? Neem dan contact op met Esther Jonker. Zij legt je graag uit hoe we dat ook voor jou kunnen doen.