Wat is color grading?

By Vivian Brummer | Video Marketing

jun 25
Wat is colorgrading

Is het je weleens opgevallen dat de video’s van ABN AMRO een lichte groene gloed hebben? Dezelfde kleur als in hun logo zit. Dit is gedaan door middel van Color Grading. Maar colorgrading is meer dan alleen een filter over de beelden. Het maakt je video krachtiger en professioneler. De kleur van een film of video is erg belangrijk. Kleur bepaalt meer in je video dan je denkt. Het brengt een bepaalde sfeer. In ons blog over Color Grading legden we de basis uit van dit vakgebied. In dit huidige blog gaan we dieper in op de mogelijkheden van color grading. 

De tekst gaat verder onder de video

In bovenstaande video legt Jordy uit hoe color grading werkt. Uiteraard aan de hand van een aantal voorbeelden!

Veel camera’s hebben niet het vermogen om alle kleuren op te vangen. Daarom passen we de kleuren tijdens de edit aan door ze meer te accentueren. Het aanpassen van de kleur in een video noemen we ook wel color grading. Door gebruik te maken van color grading kan je veel meer sfeer creëren in je video. Hierdoor wordt het ook prettig voor de kijker om een video te bekijken. Je kan namelijk hiermee bepaalde emoties opwekken en inspelen op het gevoel van de kijker. 

Wat is color grading?

Met color grading geef je een nieuwe of betere kleurtoon aan het beeld. Het beeld krijgt een soort filter en krijgt hierdoor meteen een andere sfeer. Het wordt onder andere gebruikt om kleuren te versterken. Het proces is tijdrovend, maar het is eigenlijk onmisbaar in je video. De video’s zien er namelijk kwalitatief beter uit dan zonder grading. 

Donkere kamer
Colorgading wordt gedaan in een donkere kamer, dit omdat licht vanzichzelf ook een kleur heeft (blauwe tl buizen, geel buitenlicht etc.). Om de kleuren zo goed mogelijk te maken, worden al deze stoorfactoren uitgeschakeld tijden het toepassen van deze videotechniek.

Technisch zijstapje:

Color grading?

Maar wat is color grading nu precies? Een videobestand heeft een maximale hoeveelheid kleur die kan worden opgeslagen, maar een camera kan veel meer kleur ontvangen. In de video hieronder zie je hoe dit werkt. De buitenste lijnen zijn het kleurenbereik van de camera en de binnenste lijnen wordt gefilmd door de camera. Wat we in de color grading doen, is alles uit het midden halen. Zo maak je het zwart weer echt zwart en het wit weer echt wit. Hierna kunnen we alle kleuren die verborgen zaten in het videobestand naar boven halen. 

Color grading is dus één van de belangrijkste aspecten van video. Het zorgt er tenslotte voor dat jouw video er mooi uitziet. 

Wat is S-Log?

Om het meeste uit jouw video te halen filmen we de video’s altijd in s-log. Dit is te vergelijken met RAW in de fotografie. Dit doen we in een s-log, omdat deze veel meer kleur opslaat dan een ander beeldprofiel. 

Nog een ander groot voordeel van s-log is dat we makkelijk kleuren kunnen aanpassen. Omdat alles flets wordt opgenomen kunnen we het beeld elke kleur geven die wij willen. Mocht er een bepaald object van kleur veranderd worden of wil je een filter, dan is dit bijna altijd mogelijk. Zo was deze stropdas eigenlijk blauw. 

Technisch zijstapje:

Hoe werkt S-log?

Wat s-log namelijk heel slim doet, is de kleur die de camera ‘ziet’ op te slaan in het videobestand. Dit zorgt ervoor dat het beeld heel plat (flets en grauw) overkomt, omdat alles naar ‘binnen’ wordt geduwd in het kleurenspectrum. Maar dit zorgt er ook voor dat alle extra kleur dus wel IN het bestand te vinden is. Alle beelden lijken flets, maar zitten boordevol met gekleurde informatie. 

Verschil kleurcorrectie en color grading?

Je hebt kleurcorrectie en color grading. Hier zit een groot verschil in. Een kleurcorrectie wordt meestal eerst gedaan. De kleuren in een video worden gebalanceerd. Een kleur kan namelijk verschillen door het gebruik van verschillende camera’s, of door de inval van natuurlijk licht. Je zorgt er dus voor dat deze gelijk getrokken worden.

Met color grading gaan we een stapje verder. Het is meer high end en professioneler. Bij color grading gaat het daadwerkelijk om het aanpassen van de kleur van het beeld gedurende de hele video. Dit wordt gedaan om een bepaalde emotie of sfeer te creëren je publiek. Bij kleurcorrectie is niet het doel om een emotie of sfeer over te brengen, maar meer om de kleuren in de beelden gelijk te krijgen.

Waarom je video laten color graden?

Wanneer je de kleurtoon van een beeld verandert, heeft dit invloed op gedrag en emotie van een kijker. Een video komt meer tot leven. Je kunt een bepaald effect creëren en zo je publiek beïnvloeden. Een juiste kleur in je video is bijna net zo belangrijk als het verhaal dat je verteld. Door dit op elkaar aan te passen, versterk je een boodschap. Ook kun je de kleur aanpassen aan je huisstijl. Zie hiernaast de voorbeelden van ING (oranje) en ABN Amro (blauw/groen)

Het toepassen van color grading op je bedrijfsvideo is een positieve extra. Het maakt de video levendig, sterker en professioneler, dus leuker om naar de kijken. Color grading maakt je video af! 

ING Colorgrading TVMC

Color Grading ING (oranje gloed) (bron foto: ING)

ABN Amro Colorgrading TVMC

Color Grading ABN Amro (groen/blauwe gloed) (bron foto: ABN Amro)


Wil jij jouw film laten colorgraden?

Wil jij color grading over jouw video? Of wil je meer weten over deze techniek? Neem dan contact op met Jordy.