Wat is het verschil tussen interactieve video en gepersonaliseerde video?

By Vivian Brummer | Video Marketing

jul 09
interactieve video

Een kijker die een video van het begin tot het einde bekijkt, dat willen we allemaal erg graag. Daarvoor worden jouw video’s gemaakt! Maar helaas gebeurt dat niet altijd. Vooral lange video's hebben een lagere retentie. Om de aandacht van de kijker toch vast te houden, worden hiervoor oplossingen en nieuwe tools voor ontwikkeld. We willen natuurlijk allemaal dat de hele video wordt bekeken om je boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Een oplossing die hiervoor is ontwikkeld zijn interactieve en gepersonaliseerde (ook wel dynamische) video’s. Dit zijn video’s waarin een kijker persoonlijk wordt aangesproken en/of zelf kiest wat hij wil bekijken. Deze vormen worden online steeds populairder. Ze zijn dan ook erg effectief. Maar wat is het verschil tussen interactieve video en gepersonaliseerde video?

In dit blog leggen we uit wat interactieve video’s en gepersonaliseerde (dynamische) video’s zijn. Wat zijn de verschillen? De voordelen? En wanneer kies je voor welke variant?

De tekst gaat verder onder de video. 

Wat is een gepersonaliseerde video ofwel dynamische video?

Een gepersonaliseerde video is, de naam zegt het al, een video die je kijker persoonlijk aanspreekt. Het is een effectieve manier om klanten te betrekken en je marketing nog persoonlijker te maken. Een gepersonaliseerde video is een video die op maat wordt gegenereerd. De inhoud van de video wordt gebaseerd op reeds bekende data. Stel de bezoeker gaat naar en concert en heeft zijn kaartjes online gekocht. Je wilt hem graag een mail sturen over de parkeervoorzieningen. Je weet dan zijn naam en de datum en tijd van het concert. Door deze gegevens (data) in de video te verwerken, wordt de kijker persoonlijk aangesproken. Deze ingevulde gegevens komen vervolgens weer terug in de video. De kijker ziet een video die helemaal op hem is toegespitst. 

Zodra je de data van een kijker hebt kun je een video persoonlijk maken door dus bijvoorbeeld zijn of haar naam erin te verwerken. Het werkt hetzelfde als bijvoorbeeld de suggesties die je krijgt aangeboden op Netflix of een kledingpagina. 

Dit kan met heel veel data, maar ook al met enkele gegevens. Bijvoorbeeld wanneer je een franchisegever wilt en de video per franchisenemer wilt aanpassen. Het is dan eenvoudig om deze data te importeren.

call to action video

Wij maken vervolgens voor iedere franchisenemer een eigen video, bijvoorbeeld een corporate video, maar dan met hun eigen contactgegevens erin. Ideaal voor hen om te delen op social media. En de kijker ziet de video van zijn/haar lokale ondernemer!

Gegevens in video importeren

Deze video’s worden allemaal gehaald uit data. Dit is dan ook meteen een belangrijk kenmerk van dynamische video’s: de data is al vooraf bekend. Je kan daarnaast een gepersonaliseerde video ook combineren met een interactieve video, om deze nog aantrekkelijker te maken. 

Wat is een interactieve video?

Denk je eens in: Een video of animatie die zich aanpast aan de informatiebehoefte van je klant. Dit in tegenstelling tot een ‘gewone’ video waar een kijker de hele video moet kijken en misschien informatie ontvangt die voor hem of haar helemaal niet interessant is. Maar… je hebt nog geen, of bijna geen data van de klant. Dan is een interactieve video de oplossing.

De kijker bepaalt hier zelf hoe de video in elkaar zit. Dit betekent dat hij of zij de regie in de handen heeft. Dit wordt ook wel branching genoemd. De kijker bepaalt zelf hoe een video loopt of welke content relevant voor hem is. In de meeste gevallen krijgt de kijker dan een keuzemenu te zien waar hij uit kan kiezen en kan klikken op de video die hij of zij wil bekijken. Een voorbeeld van een goede interactieve video kun je zien via ons blog over deze video.

Met een interactieve video kan je veel gestelde vragen beantwoorden of gericht informeren. Maar zo kan een kijker direct feedback invullen of documenten direct uit een video downloaden. Het voordeel van een interactieve video is dat je klantgedrag heel gericht kan meten. Men is daarnaast ook bereid om langer te kijken omdat de content zelf is uitgekozen. 

Leadgeneration in je video

Naast dat de kijker zelf kan kiezen wat hij te zien krijgt, zijn interactieve video’s ook zeer geschikt voor leadgeneratie. De kijker kan namelijk ook gegevens invullen IN de video. We gaan weer even terug naar het voorbeeld van het concert. Je weet zijn naam en de concert gegevens. Maar je wil ook graag weten, wat zijn adres is en of hij met de auto komt. Met de interactieve mogelijkheden kan de concertganger dit in de video invullen en jij kunt ze rechtstreeks in je database verwerken.

Wat is het verschil tussen een interactieve video en een gepersonaliseerde video?

Het belangrijkste verschil tussen bij de soorten video’s is: Bij gepersonaliseerde video’s zijn de data vooraf bekend. Bij interactieve video’s niet of niet allemaal. 

Het belangrijkste verschil is dus dat een kijker bij een interactieve video zelf de regie in handen heeft. EN dat er datacollectie mogelijk is. De kijker bepaalt hier zelf wat hij gaat zien. Bij een gepersonaliseerde video kies je op basis van data wat een kijker te zien krijgt. Hier kan een kijker (in de meeste gevallen) dus niet zelf kiezen, maar wordt er voor hem gekozen. 

De video’s regelmatig vaak gecombineerd, dus een gedeelte van de video is gepersonaliseerd en een gedeelte is interactief.

Wat zijn de voordelen van deze video’s?

Het voordeel van een interactieve video is dat je klantgedrag heel gericht kan meten. Men is daarnaast ook bereid om langer te kijken omdat de content zelf is uitgekozen. Bij een gepersonaliseerde video ziet de kijker ziet een video die helemaal op hem is toegespitst. 

De belangrijkste voordelen op een rij:

Gepersonaliseerde video

Interactieve video

Uniek

Gepersonaliseerde video’s zijn in opkomst, maar je ziet het nog zo weinig dat het jou uniek maakt bij je concurrenten. Je onderscheidt je hiermee dus van de rest. 

Meetbaar

Met een interactieve video krijg je veel meer informatie over het kijkgedrag van je kijker. Je kan zien waar jouw publiek het meeste op klikt en hierop inspelen door bijvoorbeeld meer informatie over dit onderwerp te geven op je website.

Hoge conversie

De kijker is betrokken bij de video en zal deze ook sneller tot het einde kijken. Dat zorgt weer voor een hogere koopintentie bij, waardoor je meer verkoopt. 

Betrokkenheid

Doordat de kijker wordt betrokken bij de video is hij meer gefocust. De kijker moet namelijk actie ondernemen waardoor zijn of haar aandacht beter bij de video blijft.

Persoonlijk

De persoonlijke aandacht zorgt voor een goede band tussen de kijker en jouw bedrijf, want wie houdt er nou niet van aandacht? Deze persoonlijke band zorgt weer voor meer vertrouwen bij de kijker. 

Betere focus

De kijker is meer gefocust tijdens het kijken, omdat de kijker iets ziet wat hem of haar interesseert. Hierdoor komt de boodschap ook beter over, wat weer zorgt voor meer betrokkenheid. Dit zorgt er ook voor dat de informatie in de video langer blijft hangen bij de kijker in vergelijking met informatie in een lineaire video.

Meer vertrouwen

Doordat je een persoonlijke band opbouwt met de kijker, zal hij je dus ook eerder vertrouwen. Meer vertrouwen betekent dat een klant loyaler is aan jouw bedrijf, wat jou een streepje voor geeft ten opzichte van je concurrenten.

Datacollectie/leadgeneratie

Doordat de kijker gegevens kan achterlaten in de video, zijn deze video’s uitermate geschikt voor datacollectie, databaseverrijking en leadgeneratie.

Tip! Persoonlijke vacature video

Gepersonaliseerde video’s zijn ook zeer geschikt als recruitment tool. Je kunt de kandidaten hiermee persoonlijk benaderen. Wil je meer lezen over deze vorm recruitment? Lees/kijk dan onze blog over Agile recruitment en video.

Meer interactie met jouw video's?

TVMC heeft verschillende cases uitgewerkt, waarbij we de betrokkenheid en conversie hebben verhoogd. 

Wil jij jouw kijkers ook actie laten ondernemen? Neem dan contact op met Arjan Jonker. Hij legt je graag uit hoe we dat ook voor jou kunnen doen.